European Commission

IP/02/1533

Brussel, 22 oktober 2002

Commissie geeft Deutsche Post toestemming voor verwerving volledige zeggenschap over DHL

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend voor een overeenkomst waarbij Deutsche Post AG uitsluitende zeggenschap zal verkrijgen over DHL International, een op Bermuda gevestigde onderneming voor expressepostdiensten. De operatie zal de huidige concurrentiestructuur op de markt niet noemenswaardig veranderen, omdat Deutsche Post al nauwe banden heeft met DHL, waarover het momenteel - samen met Lufthansa - zeggenschap uitoefent.

Deutsche Post is een Duitse naamloze vennootschap die onder exclusieve vergunning in Duitsland universele-postdiensten aanbiedt. Via een aantal dochterondernemingen is zij ook actief in het bestellen van internationale en binnenlandse expressepost, pakjesdiensten, vrachtvervoer en logistieke diensten, en financiële diensten. Zo'n 69% van de aandelen van Deutsche Post zijn - al dan niet rechtstreeks - in handen van de Bondsrepubliek Duitsland, terwijl de overige 31% in handen zijn van particuliere investeerders.

DHL is voornamelijk actief in de internationale, deur-tot-deur expresselevering van documenten en pakjes via een geïntegreerd netwerk. Vóór de verandering in de aandeelhoudersstructuur stond DHL onder gezamenlijke zeggenschap van Deutsche Post en Deutsche Lufthansa AG.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat er slechts kleinere overlappingen zijn tussen de beide ondernemingen, omdat Deutsche Post vooral actief is in de bestelling van post in Duitsland, een markt waar DHL niet aanwezig is. Voor de internationale expresselevering van pakjes en brieven - een markt waarin waar beide partijen actief zijn - zal Deutsche Post nog met voldoende concurrentie te maken krijgen van UBS, Federal Express en TNT Post Group.

Aangezien Deutsche Post al gezamenlijke zeggenschap uitoefent over DHL, valt niet echt te verwachten dat de verschuiving van gezamenlijke naar uitsluitende zeggenschap zal leiden tot het in het leven roepen of het versterken van een machtspositie.