European Commission

IP/02/1534

Brussel, 22 oktober 2002

Commissie keurt de verwerving van activiteiten van Philips inzake printplaten door Jabil goed

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan het voornemen van de in de Verenigde Staten gevestigde onderneming Jabil Circuit, Inc (Jabil) om de Nederlandse onderneming Contract Manufacturing Services International B.V. (CMS) over te nemen van het Nederlandse Koninklijke Philips Electronics N.V. (Philips). De Commissie concludeerde dat de transactie zowel op wereldvlak als op Europees niveau geen ingrijpende veranderingen zal teweegbrengen in de mededingingsverhoudingen op de markt voor EMS-diensten (Electronic Manufacturing Services).

De transactie die op 18 september bij de Commissie werd aangemeld, bestaat in de de verwerving van de activiteiten van Philips inzake printplaten door Jabil. Tot op heden verzorgde dit bedrijfsonderdeel van Philips voornamelijk de productie en assemblage van printplaten voor Philips' eigen productie van consumentenelektronica.

De Commissie onderzocht de gevolgen van de transactie op de markt voor EMS-diensten die geleverd worden aan fabrikanten van oorspronkelijke apparatuur, met name die in de sector consumentenelektronica. Gelet op het geringe marktaandeel van de partijen (minder dan 20%), het bestaan van sterke concurrenten zoals Flextronics International, Celestica, Sanmina-SCI and Solectron, en de mogelijkheid voor sommige afnemers om door interne productie te voorzien in hun behoeften voor de assemblage van printplaten, heeft de Commissie besloten dat de transactie noch op wereldvlak, noch op Europees niveau aanleiding geeft tot mededingingsbezwaren.

Jabil vervaardigt printplaatassemblages en -systemen voor multinationale electronicaproducenten. Jabil biedt productie- en assemblagediensten, waaronder chipontwerp, plaatontwerp, assemblage van prototypes en volume boards en systeemassemblagediensten.

Philips is een multinationale onderneming die actief is in de productie en verkoop van elektronicaproducten voor huishoudelijk gebruik, consumentenelektronica en medische doeleinden.