Gemeente Nieuwegein

Rioleringswerkzaamheden in zeven Nieuwegeinse wijken

In de maand november wordt gestart met de uitvoering van de periodieke reiniging van een gedeelte van het rioolstelsel in de wijken Fokkesteeg, De Wiers, Merwestein, Blokhoeve, Batau zuid, Doorslag en Vreeswijk. Het werk zal ongeveer 20 weken duren. In totaal wordt er ca. 67 km riool gereinigd. De reiniging is noodzakelijk om een goede afvoer van het vuil- en regenwater te garanderen. De reiniging wordt meestal uitgevoerd door een ploeg van 2 vrachtwagens: een hogedrukwagen en een vacuümwagen. De hogedrukwagen heeft een tank met ca. 15 m³ (sloot)water en spuit het riool schoon met een druk van ongeveer 100 tot 150 bar. De vacuümwagen zuigt (net als een grote stofzuiger) het rioolslib en andere vervuilingen op en voert dit af naar een verwerkingsinstallatie. De reiniging wordt uitgevoerd door Van der Valk en De Groot.

Overlast
Het zou kunnen gebeuren dat u bij deze werkzaamheden enige overlast ondervindt. Doordat het hoofdriool met hoge waterdruk wordt gereinigd kan het gebeuren dat uw binnenriolering wordt leeggezogen of een ogenblik onder druk komt te staan. Het eerste veroorzaakt een rioollucht in huis, eenvoudig te verhelpen door alle kranen even te laten lopen (waterslot herstellen). In het andere geval kan het water omhoog komen en of gaan borrelen in het toilet of gootsteen (dit komt echter heel zelden voor). Een handdoek onder de deksel (bril) van het toilet leggen voorkomt dat het water over de vloer komt.

Doordat bij de rioleringswerkzaamheden grote vrachtwagens worden gebruikt, kan er enige verkeershinder ontstaan. Wanneer een put van de riolering voor uw inrit ligt kan het gebeuren dat uw inrit enige tijd geblokkeerd wordt. De medewerkers proberen de overlast tot een minimum te beperken. In het belang van de verkeersveiligheid en de veiligheid van de werknemers wordt u verzocht de nodige voorzichtigheid in acht te nemen bij het passeren van de werkzaamheden.

Invoerdatum 22-10-2002