Gemeente Ede

WERV, 22 oktober 2002

Provincies werken enthousiast mee aan regionale structuurvisie WERV

De gedeputeerden Peters (provincie Gelderland) en Streng (provincie Utrecht) hebben in een overleg met de wethouders RO van de vier WERV gemeenten de medewerking toegezegd aan de opstelling van een structuurvisie voor de WERV-regio. Het is de bedoeling dat de provincies deze structuurvisie integraal opnemen in hun nieuwe streekplannen.

De heer Peters is enthousiast over het ambitieuze plan van de WERV gemeenten. De heer Streng reageerde eveneens enthousiast: "het is goed dat zaken regionaal worden aangepakt met deze ambities in korte tijd". De planning om te komen tot de structuurvisie WERV sluit goed aan op de planning van het streekplan Utrecht. Ook de provincie Gelderland start met een nieuw streekplan. De structuurvisie WERV kan daarin worden opgenomen.

Brief
De vier gemeenten en twee provincies hebben ook afgesproken om gezamenlijk een brief te schrijven aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Daarin vragen zij steun van de landelijke overheid om de mogelijkheden van de WERV regio optimaal te benutten. Daarbij wordt verwezen naar de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening waarin WERV als regionaal stedelijk netwerk is genoemd. De gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal en de provincies Gelderland en Utrecht willen graag dat WERV als regionaal stedelijk netwerk op de kaart blijft staan.

Startnotitie
De eerste stap naar een structuurvisie WERV is het gezamenlijk opstellen van een startnotitie. Hiervoor wordt in november een aantal workshops georganiseerd waarin de basis wordt gelegd voor de inhoud van de startnotitie. In deze workshops komen de volgende acht themas aan bod: ruimtelijke ordening, wonen, werken, verkeer, natuur en landschap, recreatie en toerisme, voorzieningen en veiligheid en rampenbestrijding. Deelnemers aan de workshops zijn behalve de vier WERV gemeenten en de twee provincies ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de WERV regio. De startnotitie moet in december 2002 klaar zijn. Het adviesbureau Bügel Hajema begeleidt dit project.