Praktijkonderzoek Veehouderij

Voorspelling voeropname met Koemodel 2002

PraktijkRapport 11

Auteurs: R.L.G. Zom, J.W. van Riel, G. André, G. van Duinkerken

In 1987 heeft het toenmalige Proefstation voor de Rundveehouderij, Schapenhouderij en Paardenhouderij (PR) het PR-Koemodel geïntroduceerd. Het PR-Koemodel is een belangrijke pijler onder het bedrijfsbegrotingsprogramma BBPR en onder vele
rantsoenberekeningsprogramma's. Echter, het PR-Koemodel heeft een aantal technische en operationele beperkingen. In de praktijk voorspelde het PR-Koemodel soms een te lage voeropname. Waarschijnlijk als gevolg van het feit dat we tegenwoordig te maken hebben met een ander type koe (meer HF bloed), maar ook met een ander type ruwvoer (bijvoorbeeld meer snijmaïs) in het rantsoen. Bovendien missen de rekenregels van het PR-Koemodel soms een goede fysiologische en biologische onderbouwing. Sommige relaties binnen het model zijn niet verklaarbaar op basis van logische biologische processen. Om aan de bezwaren tegemoet te komen is door het Praktijkonderzoek Veehouderij begonnen met de ontwikkeling van een nieuw koemodel het Koemodel-2002.

Het voeropnamemodel binnen het Koemodel-2002 is ontwikkeld op basis van de gegevens van 34 voerproeven met onbeperkte ruwvoerverstrekking waarbij individueel de ruwvoeropname is gemeten van HF-koeien. Het voeropname model voorspelt de voeropname op basis van dierfactoren en voerfactoren die in de praktijk eenvoudig zijn te meten of beschikbaar zijn. Het voeropnamemodel is gebaseerd op het principe dat de drogestof opname wordt bepaald door enerzijds de voeropnamecapaciteit (VOC) van de koe en anderzijds door de mate waarin een voedermiddel beslag legt op de beschikbare voeropnamecapaciteit. De mate waarin een voedermiddel beslag legt op de voeropnamecapaciteit wordt uitgedrukt in de verzadigingswaarde (VW) van het voedermiddel:

DS opname= VOC / VW(/kg ds)

De benodigde invoer voor het berekenen van de VOC zijn lactatienummer, het aantal dagen in lactatie en dagen drachtig. De invoer die nodig is voor het berekenen van de verzadigingswaarde (VW) bestaat uit de gegevens die afkomstig zijn van de gangbare voederwaardeananalyse te weten: het drogestof percentage (DS%), en de concentraties (g/kg ds) ruw eiwit (RE), ruwe celstof (RC) en verteerbare organische stof (VOS). Alle modelparameters voor de VOC en VW zijn simultaan geschat.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport&nbsp11 hier voor de prijs van 17.50.

Rundvee praktijkrapport 11: Voorspelling voeropname met Koemodel 2002
- 2002 - 50 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten Volgende praktijkrapport Nieuwste praktijkrapport
---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 22-10-2002 11:53.