Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Aantal starters daalt met 12%

Nummer: 149

Datum: 22-10-2002

In het tweede kwartaal van 2002 zijn 12% minder mensen een eigen bedrijf gestart dan in diezelfde periode in 2001. Het aantal starters bedraagt in juni 2002 10.500. De daling van het aantal starters vindt met name plaats in het bank en verzekeringswezen. Toch is deze daling minder sterk dan in de voorgaande drie kwartalen, toen lag de daling rond de 20%. Dit staat in de Ondernemerschapsmonitor, Herfst 2002, die staatssecretaris Wijn van het ministerie van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De daling van het aantal starters baat Wijn zorgen. Starters zorgen voor een noodzakelijke en gezonde concurrentie en dynamiek in onze economie. Op het ministerie van Economische Zaken is men momenteel bezig om het starten van een bedrijf eenvoudiger te maken. De ondernemerschapsmonitor, die vier keer per jaar verschijnt, brengt de ontwikkelingen van het ondernemerschap in Nederland in kaart.

Het aantal uittredende bedrijven neemt af met 6% tot ruim 21.000 ten opzichte van 22.750 bedrijven in 2001. Ruim 8% van deze uittreders betrof een faillissement. Dat is meer dan 5,9% faillissementen in dezelfde periode in 2001. D ontwikkelingen in het MKB, zoals het volume van de omzet, de bruto toegevoegde waarde, de export en de werkgelegenheid, zijn in de eerste helft van 2002 nog negatief, maar tonen een licht herstel ten opzichte van het laatste kwartaal van 2001.

In de monitor is ook een onderzoek opgenomen naar de zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers). Het aantal zzp-ers ten opzichte van de totale werkzame beroepsbevolking bleef de afgelopen jaren stabiel, rond 5 procent. 60% daarvan verwacht ook in de toekomst geen personeel in dienst te nemen. Uit het onderzoek blijkt een aantal gemeenschappelijke kenmerken van zzp-ers. Zo zijn zzp-ers veelal werkzaam in de bouw of in de zakelijke dienstverlening, van het mannelijk geslacht en in de leeftijd tussen de 45 en 55 jaar. De overwegingen om zelfstandig ondernemer te worden zijn overwegend positief. Het streven naar vrijheid en het kunnen uiten van hun vakmanschap worden gezien als belangrijke voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. Het moeten bijhouden van de administratie, het moeten omgaan met de regelgeving en de onzekerheid van het ondernemen worden als nadelen van het zelfstandig zijn genoemd. Opvallen is dat uit het onderzoek blijkt dat de helft van de respondenten niet volledig is verzekerd tegen inkomensrisicos. Wel zegt driekwart van de ondervraagden de Arbo-wet in acht te nemen.