Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Evaluatie wijziging huurwetgeving: huurder versterkt

De positie van huurders is duidelijk sterker geworden sinds in november 1999 nieuwe regels in de huurwetgeving in werking traden. Dit blijkt uit een evaluatie van die nieuwe regels. Het ging bij de inwerkingtreding om de positie van de huurder ten opzichte van de verhuurder bij achterstallig onderhoud en gebreken aan de woning. Nu kan de huurder bij de Huurcommissie een procedure beginnen om de huur fors te verlagen, sinds 1 juli 2002 tot zelfs 20% van de maximale huurprijs. Demissionair minister Kamp heeft de evaluatie met zijn standpunt naar de Tweede Kamer gestuurd.

Gebrekenregeling

Vóór de wijziging van de huurwetgeving in 1999 kon een huurder slechts één maal per jaar bezwaar maken tegen de huurverhoging als er sprake was van onderhoudsgebreken aan de woning. De Huurcommissie kon dan besluiten tot huurbevriezing. Sinds november 1999 is de koppeling aan de jaarlijkse huurverhoging geschrapt en kan de huurder op elk moment naar de Huurcommissie, nadat hij de verhuurder van zijn klachten op de hoogte heeft gesteld. De Huurcommissie kan nu . afhankelijk van de ernst van de gebreken . een huurverlaging opleggen tot zelfs 20% van de huur die maximaal mogelijk is voor de betreffende woning. Deze maatregel was en is bedoeld als sterke financiële prikkel voor de verhuurder om de gebreken sneller te verhelpen.

Uit de evaluatie blijkt dat het aantal procedures om de huur te verlagen, is afgenomen maar dat dit vooral komt door de sterk toegenomen bouwtechnische kwaliteit van de woningvoorraad. Maar ook het feit dat de huurder zelf het initiatief voor een procedure moet starten heeft geleid tot minder procedures.
Het is echter de vraag wat voor procedures destijds werden opgestart. Nu krijgen de huurders bij 70% van de ingestelde procedures gelijk van de Huurcommissie, terwijl dat vroeger juist in 70% van de gevallen de verhuurder was. Ook worden - weliswaar in beperkte mate - de gebreken eerder verholpen dan vroeger het geval was.

Demissionair minister Kamp is het eens met de conclusies en vindt - gezien de verbetering van de woningvoorraad - extra maatregelen niet nodig. Bovendien ligt er nog een voorstel voor een wetwijziging bij de Eerste Kamer dat de huurder de gebreken aan de woning op kosten van de verhuurder mag (laten) verhelpen. Dit voorstel zal naar verwachting al op 1 januari 2003 in werking treden.

Legesheffing

Uit de evaluatie komt naar voren dat het heffen van tweezijdige leges door de Huurcommissie - 11 euro voor zowel huurder als verhuurder
- niet de beoogde drempelverhogende werking heeft gehad. Huurders en verhuurders geven aan dat het bedrag redelijk is en geen beletsel vormt om een serieuze procedure te starten. Deskundigen die voor de evaluatie zijn geraadpleegd en de voorzitters van de Huurcommissies willen de tweezijdige legesheffing afschaffen. Deze geeft naar hun mening te veel administratieve rompslomp.

De demissionair minister vindt dat de legesheffing moet blijven om toch een beperkte drempel te hebben en omdat voor andere overheidsdiensten ook leges worden betaald. Wel wil hij de tweezijdigheid afschaffen vanwege de administratieve rompslomp en vervangen door eenzijdigheid, waarbij de huurder het bedrag terugkrijgt van de verhuurder als hij gelijk krijgt. Ook wil hij het bedrag verhogen van 11 naar 12,5 euro.