Nieuwsbericht

dinsdag, 22 oktober 2002, 15.40 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Aanrijding met letsel

- Alkmaar, maandag 21oktober 2002. Op maandagmiddag omstreeks 14.45 uur raakte een 35-jarige vrouw uit Alkmaar gewond bij een aanrijding op de Muiderwaard in haar woonplaats. De vrouw fietste op het fietspad bij de Muiderwaard en wilde de rijbaan oversteken. Hierbij kreeg zij geen voorrang van een 61-jarige automobiliste uit Alkmaar. Bij de aanrijding brak het slachtoffer een arm. Zij moest voor behandeling overgebracht worden naar het Medisch Centrum te Alkmaar.
- Heerhugowaard, maandag 21 oktober 2002. Op maandagmiddag omstreeks 15.20 uur vond op de kruising Westerweg - Edisonstraat in Heerhugowaard een aanrijding plaats waarbij twee bestuurders gewond raakten. Een 78-jarige man uit Heerhugowaard in een bedrijfsauto reed over de Edisonweg, komende vanuit de richting Marconistraat. Bij genoemde kruising verleende hij geen voorrang aan een personenauto die van links over de Westerweg aan kwam rijden. De 61-jarige uit Alkmaar afkomstige bestuurder van deze personenauto liep nekklachten op, terwijl een 54-jarige vrouw uit Alkmaar, die als passagier in de personenauto meereed last had van een pijnlijke borst. De bestuurder van de bedrijfsauto had verwondingen aan zijn hoofd.

Verkeerscontrole

- Alkmaar, maandag 21 oktober 2002. Op maandagmorgen werd tussen 10.30 en 12.30 een verkeerscontrole gehouden op de Helderseweg te Alkmaar. Hoewel op deze plaats regelmatig wordt gecontroleerd, blijkt uit het resultaat dat controles nodig blijven. Doordat de Helderseweg een uitgaande weg uit het stadscentrum is, zijn bestuurders geneigd te snel te rijden. De wegsituatie met zijwegen, oversteekplaatsen en bushaltes laat een hoge snelheid echter niet toe. Tijdens de twee uur durende controle kregen 66 bestuurders een bekeuring. Hierbij zaten 35 bekeuringen voor te hoge snelheid (hoogste snelheid 78 km per uur), 27 x niet dragen van de veiligheidsgordel, 1x bellen tijdens het rijden en 1x rijden zonder rijbewijs.
De laatste overtreding werd gepleegd door een bestuurster die meerdere malen voor haar theorie was gezakt. Zij had hier zo de balen van dat zij de auto maar had gepakt (en direct tegen de lamp liep). Een andere automobilist meende zijn middelvinger op te moeten steken toen hij de snelheidscontrole zag. Naast een bekeuring wegens overschrijding van de snelheid kreeg hij ook een bekeuring wegens belediging.
- Schoorl, dinsdag 22 oktober 2002. Op dinsdagmorgen werd tussen 10.30 en 11.15 gecontroleerd op de Duinweg te Schoorl, ter hoogte van manege Poelenburg. Ook daar betreft het een wegvak waar te snel rijden tot verkeersgevaarlijke situaties kan leiden. Hier werden 30 bekeuringen uitgeschreven. In totaal 13x wegens het niet dragen van een gordel, 11x voor te hoge snelheid (hoogst gemeten snelheid 68 km per uur), 5x wegens het niet aanwezig hebben van papieren en 1x wegens het bellen in de auto.

Diefstal sigaretten
Heerhugowaard, dinsdag 22 oktober 2002. Op dinsdagmorgen omstreeks 00.30 uur werd er ingebroken in een supermarkt in het winkelcentrum Middenwaard te Heerhugowaard. De daders kwamen binnen door een raam van een deur in te slaan. Uit de winkel werden sigaretten ontvreemd. In de winkel werden twee ramen van een vitrinekast, waarin de sigaretten lagen, ingeslagen.

Mogelijk oplichting
Alkmaar, dinsdag 22 oktober 2002. Een inwoonster van Alkmaar maakte melding van een mogelijke poging tot oplichting. Zij werd gebeld door een man die zich uitgaf als medewerker van een energiebedrijf. De bedoeling van het telefoontje was om groene stroom aan de man te brengen. Tijdens het gesprek vroeg de man om een bankrekeningnummer. De vrouw vertrouwde het niet en maakte dit kenbaar. Hierop werd de verbinding door de man verbroken.
Bij navraag bij Essent en Nuon, twee grote aanbieders van energie, bleek dat het geen normale gang van zaken is dat er naar bankrekeningnummers wordt gevraagd. Essent werft momenteel alleen gebruikers van groene stroom onder hun eigen klanten (gebruikers van grijze stroom). Nuon geeft aan geĂŻnteresseerden voor groene stroom een schriftelijk contract toe te sturen, waarop zij hun gegevens moeten vermelden. In zijn algemeenheid kan worden geadviseerd geen bank- of gironummers aan onbekenden af te geven.

NOORDKOP

Politie roept getuigen op
Den Helder, dinsdag 22 oktober 2002.
De politie zet het onderzoek naar de vermoorde taxichauffeur onverminderd voort. De taxichauffeur is op donderdag 17 oktober om 08.30 uur dood aangetroffen in zijn witte Mercedes taxi aan de Berkenlaan. Vandaag wordt, in navolging op een eerder onderzoek in de directe omgeving, een vervolgbuurtonderzoek ingesteld. Daartoe krijgen bewoners op ongeveer 750 adressen in een wijdere omtrek van de plaats van het misdrijf een brief en vragenformulier thuisbezorgd. De vragen zijn erop gericht informatie naar boven te halen die van belang kan zijn in het onderzoek. Elk ogenschijnlijk onbelangrijk detail kan van nut zijn.
Ook anderen die in de nacht van woensdag 16 oktober op donderdag 17 oktober rondom de Berkenlaan of het stadscentrum iets hebben opgemerkt, gehoord of gezien, worden opgeroepen contact met de politie op te nemen via het speciaal hiervoor openstaande telefoonnummer 072-5497352.

Verlichtingscontrole

- Wieringerwerf, dinsdag 22 oktober 2002. Op dinsdagmorgen werd tussen 07.15 en 07.50 uur een verlichtingscontrole gehouden op de Oom Keesweg te Wieringerwerf. Er werden in totaal 17 fietsers bekeurd. De meesten bleken geen dynamo aan te hebben staan. Dit zou te zwaar trappen.
- Schagen, dinsdag 22 oktober 2002. Op dinsdagmorgen tussen 06.45 en 07.45 uur werd gecontroleerd op de Nieuwstraat in Schagen en de Provincialeweg te Schagerbrug. Hier bleken vier (brom)fietsers hun verlichting niet in orde te hebben.

Inbraak bedrijven

- Schagen, dinsdag 22 oktober 2002. Tussen maandag 18.00 uur en dinsdag 12.00 uur werd er ingebroken bij de videotheek aan de Nieuwstraat in Schagen. De daders kwamen het pand binnen door de sloten op de toegangsdeur te forceren. In het pand werd een rolluik vernield om in de opslagruimte te komen. Op dit moment worden er nog geen goederen vermist.

- Den Helder, dinsdag 22 oktober 2002. Op dinsdagmorgen werd omstreeks 04.00 uur ingebroken in een horecabedrijf aan de Koningstraat te Den Helder. De daders kwamen binnen door een raam naast de toegangsdeur te vernielen. Uit het bedrijf werd geld uit een kluis ontvreemd. De daders hebben vermoedelijk via de achterzijde het pand verlaten.

Geit gestolen
Wieringerwerf, zondag 20 oktober 2002. Afgelopen weekend werd een geit ontvreemd vanuit de dierenweide aan de Galjoen te Wieringerwerf. De geit werd voor het laatst gezien op vrijdag omstreeks 16.00 uur. Op zondagmorgen omstreeks 08.30 uur bleek het dier verdwenen te zijn. Omdat de hele afrastering rondom de dierenweide nog heel is, wordt er vanuit gegaan dat het dier gestolen is. De beheerder heeft bij de politie aangifte gedaan.

WESTFRIESLAND

Verkeerscontrole
Andijk/Medemblik, maandag 21 oktober 2002. Maandagmiddag is er van 13.30 uur tot 16.30 uur een verkeerscontrole gehouden langs de Sportlaan in Andijk en langs de Westerdijk in Medemblik. Hierbij zijn vijf bekeuringen uitgeschreven: onder andere voor het opvoeren van een brommer, het rijden zonder autogordel en het rijden zonder kentekenplaat.

Inbraak in camper
Hoorn, maandag 21 oktober 2002. Afgelopen weekeinde is er ingebroken in een camper aan de Scheerder in Hoorn. De inbrekers zijn binnengekomen door de deur van de camper te forceren. De koelkast is leeggehaald, keukenkastjes zijn ingetrapt, de kledingkast is leeggehaald, de televisie is weggenomen en diverse CD's zijn gestolen.

Woninginbraak

- Hoorn, maandag 21 oktober 2002. Maandagavond is er ingebroken in een woning aan 't Grachtje Over in Hoorn. De onbekenden zijn binnengekomen door een deur aan de achterzijde van de woning te vernielen. Er worden een televisie en een stereoset vermist.

- Enkhuizen, dinsdag 22 oktober 2002. Dinsdagochtend omstreeks 0.30 uur is er ingebroken in een woning aan de Douwe Brouwerweg in Enkhuizen. De eigenaar van de woning werd om genoemd tijdstip wakker van gestommel in zijn woning. Toen de man naar beneden liep, rende er iemand snel de woning uit. Er is geen signalement van de dader. De onbekende heeft een horloge met diverse passen daarin en een portemonnee weggenomen. De inbreker is binnengekomen middels hengelen door de brievenbus. De politie wil hier de aandacht op vestigen: zorg ervoor dat de deuren van de woning echt op slot zitten en op de knip, zodat er niet ingebroken kan worden middels hengelen!

Bestrijdingsmiddelenproject
Westfriesland, dinsdag 22 oktober 2002. In het kader van het bestrijdingsmiddelenproject dat van 21 tot en met 25 oktober in Westfriesland gehouden wordt, zijn maandag en dinsdag in totaal 32 bedrijven gecontroleerd op het in huis hebben van verboden bestrijdingsmiddelen. Van deze 32 bedrijven hebben er vier een proces-verbaal gekregen. In Lutjebroek is een bedrijf bekeurd wegens het niet hebben van een spuitlicentie. Dit was ook het geval bij twee bedrijven in Grootebroek. In Blokker is een bedrijf bekeurd wegens het in bezit hebben van niet meer toegelaten bestrijdingsmiddelen.