Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V S E N A A T

Brussel, 22 oktober 2002.

België moet het VN-rapport Grote Meren ernstig nemen.


Agalev stelt vast dat het VN-rapport over de plundering van de Grote Meren zeer duidelijk is inzake de personen en bedrijven die aan de oorlogseconomie deelnemen, en ook een hele reeks Belgische bedrijven opnoemt die de OESO-richtlijnen voor bedrijven in conflictgebieden niet opvolgen. De Belgische regering moet "netjes" worden in haar Afrikapolitiek en haar verantwoordelijkheid nemen t.a.v. het VN-rapport. Te dien einde moe de Belgische politiek inzake investeringen en ontwikkelingshulp bijgestuurd worden in het licht van de gebrekkige uitvoering van de Pretoria-akkoorden.

Het is daarom noodzakelijk dat de Parlementaire onderzoekscommissie "Grote Meren", die deze zaak al bijna een jaar onderzoekt, in alle objectiviteit en duidelijkheid haar onderzoek afwerkt en een verslag voorlegt met de nodige aanbevelingen.

Het is voor Agalev nu al duidelijk dat er dringend wetsvoorstellen moeten worden ingediend die juridisch afdwingbare gedragscodes vastleggen, zowel voor bedrijven als voor politici die daarin participeren, in overeenstemming met de OESO-richtlijn. We rekenen hier op een sterke rood-groene samenwerking.

Daarom herhalen we met aandrang onze vraag tot spoedbehandeling in de Senaat van het wetsontwerp dat mandaten van politici in bedrijven publiek maakt.

Het vredesproces in de regio van de Grote Meren een duurzame kans op slagen geven vereist een duidelijke uitspraak van de Belgische regering over dit rapport. Anders blijft het dweilen met de kraan open. De dupe van dit alles is en blijft de Kongolese bevolking, die al jaren in mensonwaardige omstandigheden tracht te overleven.

Michiel Maertens, Agalev Senator 0477 49 41 01
Leen Laenens, Agalev Volksvertegenwoordiger

---
Agalev Senaatsfractie, Paleis der Natie, Natieplein 1, 1009 Brussel. Tel. : 02-501.76.79
Fax : 02-513.77.51
e-mail : soumaya.zaougui@agalev.be
http://www.agalev.be/senaat/