Universiteit van Amsterdam


Persbericht Universiteit van Amsterdam

nr: 88

dinsdag 22 oktober 2002
Nieuwe webklassen UvA eind oktober van start

UvA webklassen helpen scholier bij studiekeuze

De nieuwe webklassen van de Universiteit van Amsterdam gaan op 28 oktober 2002 van start. De webklassen zijn speciaal gemaakt om leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo te helpen bij het maken van hun studiekeuze. Met een webklas kan een leerling via internet op een praktische wijze kennismaken met veertien opleidingen van de UvA. De webklassen sluiten goed aan bij de wens die het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onlangs uitte voor meer studiekeuzebegeleiding via het internet. De webklassen worden dit jaar voor de derde keer aangeboden.

De juiste studiekeuze maken is voor aankomende studenten niet eenvoudig. Om leerlingen daarbij te helpen, biedt de Universiteit van Amsterdam naast voorlichtingsdagen en informatiebrochures ook introductiecursussen aan via internet. Een webklas geeft een voorproefje van de studie, waarbij de leerling teksten leest, opdrachten maakt en discussieert met medeleerlingen en docenten van de UvA. Zo geeft het een indruk van de inhoud van een studie en de vaardigheden die benodigd zijn. Leerlingen worden begeleid door UvA-docenten en maken gebruik van Blackboard, een electronische leeromgeving met e-mail, chatmogelijkheden en discussiegroepen. Naast hulp bij studiekeuze blijken webklassen een ideale bron te zijn voor profielwerkstukken of praktische opdrachten die leerlingen in het Studiehuis moeten maken.

De webklassen vormen een goede aanvulling op de breed oriënterende voorlichtingsdagen en de informatie in de opleidingsbrochures. Leerlingen zijn in evaluaties enthousiast over deze manier om aan een studie te kunnen proeven: "Een webklas geeft een goed beeld van de studie omdat je toch een soort inkijk hebt gehad in wat en hoe er les wordt gegeven." Volgens een andere leerling wordt het "allemaal concreter dan in de informatiefolder. Het is wat meer realiteit en dat is leuk!".

De webklassen gaan van start op maandag 28 oktober 2002. Inschrijving voor de najaarsronde van de webklassen is mogelijk tot 26 oktober 2002. Er zijn op dit moment ongeveer 280 aanmeldingen. Voor meer informatie en aanmelding: www.uva.nl/webklas.



Universiteit van Amsterdam