Provincie Drenthe

Verdeling knelpuntenpot woningen bekend

Assen, 22 oktober 2002
Persberichtnummer 02-110



De Drentse gemeenten mogen de komende jaren meer woningen bouwen dan op basis van het provinciaal omgevingsplan (POP) was toegestaan. Gedeputeerde staten hebben vandaag besloten welke gemeenten in aanmerking komen voor extra wooncontingenten. Dit gebeurt in het kader van de knelpuntenpot woningen.
De gemeente Emmen kan hierdoor bijna 700 woningen extra bouwen en ook de aanvraag van de gemeente Assen voor ruim 400 woningen is grotendeels gehonoreerd. De gemeente Meppel heeft geen aanvraag ingediend omdat er nog voldoende flexibiliteit in de POP-contingenten zit. De overige gemeenten krijgen tussen de 50 en 300 contingenten toegewezen. Gedeputeerde Greetje de Vries: "Pure winst.....er gaat gebouwd worden voor ouderen en gehandicapten. Ik vind het wel opvallend dat maar weinig gemeenten gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid voor starters te gaan bouwen."

In totaal kunnen tot 2005 bijna 2000 woningen extra gebouwd worden, waarvan ruim 1400 in de stedelijke gemeenten en ruim 550 in de plattelandsgemeenten. Het merendeel hiervan is bestemd voor bijzondere woonvormen, zoals bijvoorbeeld zelfstandig wonen voor ouderen met een vorm van zorg. Ongeveer een kwart van de contingenten wordt toegekend aan herstructureringsprojecten. Bij de toekenning is gekeken of het project voldoet aan de categorieën van de provinciale beleidsnota wonen (bijvoorbeeld: bouwen van bijzondere woonvormen, verbouw van cultureel of industrieel erfgoed, herstructureringsprojecten). Daarnaast moeten de projecten voor 2005 in uitvoering komen. Ook streeft de provincie een goede spreiding van projecten in stedelijke - en de plattelandsgemeenten na.

De provincie heeft in oktober 2001 de knelpuntenpot voor extra woningen ingesteld om gesignaleerde knelpunten op te lossen. Gemeenten konden extra woningen aanvragen op basis van een woonplan, dat zij voor 1 april 2002 konden indienen. Met het opstellen van deze woonplannen hebben de gemeenten aangegeven hoe zij de kwaliteit van wonen willen verbeteren en hoe zij doelgroepen als starters en ouderen van goede huisvesting willen voorzien. Deze zaken zijn ook kernpunten van de provinciale beleidsnota wonen.

Klik hier voor de bijlage *


* Hiervoor heeft u Acrobat Reader (8,6 MB) nodig. Klik hier om Acrobat Reader te downloaden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl