Gemeente Breda

Persberichten

22-10-2002

Gemeente Breda tevreden gesteld: AVI-materiaal verwijderd.

afbeelding: Gemeente Breda tevreden gesteld: AVI-materiaal verwijderd. De gemeente Breda is tevreden over de verwijdering van de AVI-bodemassen in een deel van de A16. Over een lengte van zon 160 meter was de nieuwe A16 aangelegd op een manier die niet voldeed aan de strenge milieubeschermingsmaatregelen die gelden voor het verwerken van AVI-slakken. De gemeente Breda heeft de minister van Verkeer en Waterstaat daarom via een formele beschikking onder druk gezet om het al aangebrachte AVI-materiaal vóór 18 oktober weer weg te halen. Elke week dat het materiaal er langer zou liggen zou de Staat een boete van 200.000 aan de gemeente Breda verbeuren tot een maximum van 2,4 miljoen

Op 9 oktober heeft de gemeente Breda geconstateerd dat het verwijderen van alle AVI-bodemassen in het betreffende vak van 160 meter voltooid was. Daarmee is binnen de gestelde termijn een eind gekomen aan de eerder geconstateerde potentieel milieugevaarlijke situatie.

AVI-bodemas is materiaal, dat bestaat uit assen die overblijven van de huisvuilverbranding. Het bevat veel milieugevaarlijke stoffen en mag daarom alleen onder strenge milieubeschermingsmaatregelen worden toegepast.
In opdracht van de gemeente Breda heeft TNO de genomen maatregelen beoordeeld en vastgesteld dat in een stuk van de A16 van zon 160 meter lengte een gevaarlijk situatie heerste omdat de AVI-bodemassen te dicht bij het grondwater lagen. Dit was reden voor de gemeente Breda om alle formele mogelijkheden aan te wenden om de AVI-bodemassen te doen verwijderen. In de officiële beschikking die op 18 juni aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat verzonden is, was als uiterste termijn gesteld dat al het materiaal binnen 4 maanden verwijderd moest zijn, dus vóór 18 oktober.

Breda, 22 oktober 2002