Gemeente Breda

Persberichten

22-10-2002

VROM: net voldoende voor Breda
Het VROM-brede onderzoek, dat de VROM-Inspectie Regio Zuid de afgelopen zomer in Breda heeft gehouden met betrekking tot handhavingstaken op het gebied van milieu en bouw- en woningtoezicht, heeft zwakke plekken in de Bredase aanpak aan het licht gebracht. Sommige daarvan zijn minder ernstig dan andere. Alles bij elkaar genomen leiden de conclusies van VROM niet tot maatregelen tegen de gemeente Breda, al blijft het rapportcijfer een zesje. Breda beschouwt de kritiek als opbouwend en zal op basis ervan met een verbeterplan komen. Want, al staat in de VROM-rapportage ook te lezen dat de kwaliteit van het door Breda geleverde werk over het algemeen als goed beoordeeld wordt, de gemeente laat graag betere prestaties zien.

In het algemeen worden de activiteiten in de milieusector en het werk bij ruimtelijke ordening en bouw- en woningtoezicht als voldoende beoordeeld. Een goede beoordeling krijgt de gemeente bijvoorbeeld voor de inventarisatie van de risicovolle objecten, waarbij een goed beleid is ontwikkeld, en voor de uitvoering van het Bouwstoffenbesluit

Knelpunten
Uit het VROM-rapport blijkt, dat de gemeente Breda niet altijd op de hoogte is van de aard en activiteiten van bedrijven in bedrijfspanden. In enkele gevallen is afgeweken van de voorgeschreven vrijstellingsprocedures bij bestemmingsplannen. In deze gevallen heeft de gemeente medewerking verleend zonder de voorgeschreven verklaring van geen bezwaar bij de Provincie aan te vragen. Dit houdt in dat enige bouwvergunningen op onrechtmatige wijze tot stand zijn gekomen. Incidenteel is sprake van slordigheden. Zo bieden de dossiers van bouw- en woningtoezicht te weinig inzicht in de wijze, waarop de bouwaanvragen zijn getoetst en hoe de bouwwerkzaamheden zijn gecontroleerd. Actualisering van verleende milieuvergunningen vindt nog onvoldoende plaats. Vergeleken met de VROM/VNG normen worden er relatief weinig integrale controles uitgevoerd bij bedrijven met zo'n vergunning.

Verbeterplan
Het moge duidelijk zijn dat Breda geen 'zesjesklant' wil zijn. De constateringen die VROM in een definitieve rapportage heeft vastgelegd (overigens zonder dat daarin een echt rapportcijfer werd genoemd), werden in september toegezonden aan het Bredase college van burgemeester en wethouders. Inmiddels is het VROM-rapport met de vier betrokken wethouders besproken en heeft de gemeente toegezegd om de geconstateerde zaken serieus op te pakken. Naast het verbeterplan dat de gemeente Breda op genoemde punten gaat opstellen, zal zij de VROM-Inspectie Regio Zuid periodiek informeren over de uitvoering ervan. Ten aanzien van de activiteiten van de bedrijven, die niet bekend zijn bij de gemeente, geeft de dienst RME prioriteit aan ondernemingen, waarbij men een risico vermoedt.

Breda, 22 oktober 2002