Nederlands Uitgeversverbond

Tweede editie 'Take A Fresh Look At Print'

Een verrassende visie op gedrukte media

TWEEDE EDITIE VAN HET OPZIENBARENDE TAKE A FRESH LOOK AT PRINT VERSCHENEN

---

De tweede, herziene editie van Take A Fresh Look At Print levert overtuigend bewijs dat tijdschriften wereldwijd bijdragen tot een efficiëntere uitwerking van veel mixed-media campagnes.

De nieuwe editie van Take A Fresh Look At Print, uitgegeven door de International Federation of the Periodical Press (FIPP), benadrukt dat aan het begin van de 21e eeuw, de gedrukte media nog steeds ondergewaardeerd worden. Ze worden nog altijd onvoldoende benut in de internationale marketing-mix. Internationaal onderzoek door gerenommeerde instellingen als Millward Brown, Harvard Business en Starcom Mediavest, maar ook recente case studies van adverteerders in Australië, Duitsland, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ondersteunen de gedachte dat het zinvol is om, zowel in nationale als internationale campagnes, een groter deel van het reclamebudget voor de gedrukte media te reserveren.

Net als de eerste editie, die in 1999 verscheen, is de nieuwe editie samengesteld door onafhankelijk onderzoeker Alan Smith. De twee centrale thema's die naar voren komen zijn dat drukwerk een zeer effectief medium is als het op zich wordt gebruikt, en dat het gebruik van een combinatie van drukwerk en televisie vrijwel altijd effectiever is dan uitsluitend televisie. Take a Fresh Look at Print 2 levert overtuigende argumenten ter bestrijding van de mythe dat televisie het beste medium is en op zich volstaat.

De belangrijkste conclusies in dit boek zijn onder meer:
* Een mix van televisie en print (tijdschriften en/of kranten) levert een beter evenwicht op van het bereik en de frequentie dan uitsluitend televisie. Dit is een universeel, wereldwijd verschijnsel, gebaseerd op gegevens uit meer dan 50 landen.


* Onderzoek naar meer dan 70 merken heeft uitgewezen dan een goed geïntegreerde TV- en print-campagne het resultaat van uitsluitend televisie aanzienlijk overtreft.


* Tijdschriften zijn een efficiënter middel om bereik te genereren dan televisie. Hoe groter het percentage van het budget dat aan tijdschriften wordt besteed in plaats van aan TV, des te groter het rendement.


* Een media-mix leidt tot een beter rendement dan uitsluitend televisie. Gebleken is dat het rendement van tijdschriften 50% hoger is dan zowel televisie als radio.


* Hoe hoger het percentage van het budget dat aan tijdschriften wordt besteed, des te groter het voordeel. Diverse onderzoeken geven aan dat ten minste 30% van het budget aan tijdschriften besteed zou moeten worden.


* Een groter advertentiebudget voor tijdschriften vergroot in de regel de effectiviteit van televisiereclame. Advertenties zorgen dat TV-commercials meer impact hebben.


* Een mixed-media strategie leidt tot het grootste voordeel als de verschillende media tegelijkertijd worden ingezet.


* Campagnes waarbij een groot gedeelte van het marketing-budget aan 'above-the-line' media wordt besteed, hebben een beter resultaat dan campagnes waarin een groot gedeelte van het budget gaat naar non-media activiteiten zoals promoties.

De tweede editie van Take A Fresh Look At Print gaat ook in op de mate waarin producenten in tijden van recessie zouden moeten adverteren. Het boek komt tot de eenduidige conclusie dat merken die hun reclame-inspanningen tijdens een recessie vergroten of op peil houden in het algemeen een beter marktaandeel en rendement behalen wanneer het herstel inzet.

Take a Fresh Look at Print 2 kan gratis gedownload worden van de website van de Groep Publiekstijdschriften van het Nederlands Uitgeversverbond: www.tijdschriften.nl/feiten en cijfers.

De publicatie is ook verkrijgbaar op CD-ROM. Deze kan worden aangevraagd bij Arif Durrani, communicatiemanager FIPP: arif@fipp.com.

Oktober 2002