Partij van de Arbeid

Den Haag, 22 oktober 2002

VAN NIEUWENHOVEN PRESENTEERT
'NAAR EEN HERKENBARE SOCIAAL-DEMOCRATISCHE POLITIEK'

In 'Naar een herkenbare sociaal-democratische politiek' presenteert kandidaat-lijsttrekker Jeltje van Nieuwenhoven haar bijdrage aan het verkiezingsmanifest van de PvdA. Leden en kiezers kunnen op deze bijdrage reageren via haar website (www.jeltje.nl). 'Alleen zo ontstaan standpunten waarmee we samen campagne kunnen voeren', aldus Van Nieuwenhoven.

Onder het motto 'Er valt wat te kiezen!' somt Jeltje van Nieuwenhoven 10 alternatieven op voor een ander Strategisch Akkoord dan dat van CDA/VVD. Heldere sociaal-democratische keuzes op het gebied van eerlijk delen, werk, veiligheid, integratie, zorg, onderwijs, leefbaarheid en mobiliteit, milieu, wonen en internationale solidariteit. Die standpunten passen op één PvdA-A4tje.

Bijgaand 'Naar een herkenbare sociaal-democratische politiek':

Naar een herkenbare sociaal-democratische politiek

Het PvdA-A4tje van Jeltje van Nieuwenhoven

Er valt wat te kiezen!

Na de val van het kabinet wil ik niet aan de kant blijven staan. Mijn doel is de PvdA zijn betekenis terug te geven. Vanuit onze oorspronkelijke idealen met hernieuwde kracht werken aan een sterke PvdA met herkenbare sociaal-democratische standpunten.

Er valt wat te kiezen: een progressieve richting met de PvdA of een conservatieve met CDA en VVD. CDA en VVD kiezen ervoor om geld niet uit te geven, maar weg te geven. Daardoor blijft er onvoldoende geld over om de urgente problemen van mensen op te lossen. Zonder de financiële discipline los te laten en toekomstige generaties op te zadelen met de schuld, kunnen we het echt anders en beter.

Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is onverantwoordelijk om 'Wederopbouw' te beloven en 'Puinhopen' af te leveren. Ik sta voor een ander type leiderschap. In heldere taal, zonder klassieke hanerigheid of bestuurlijke arrogantie, wil ik het vertrouwen van mensen winnen. Samen met onder andere Wouter Bos en Klaas de Vries wil ik vorm geven aan onze brede politieke beweging. De PvdA moet er staan als één team.

De PvdA stelt de komende weken een verkiezingsmanifest op. In dit PvdA-A4tje presenteer ik mijn bijdrage aan dat manifest. Graag verneem ik uw reactie. U kunt uw mening geven op mijn website ( www.jeltje.nl ). Alleen zo ontstaan standpunten waarmee we samen campagne kunnen voeren.

10 alternatieven voor een ander Strategisch Akkoord dan dat van CDA/VVD:


1. Eerlijk delen:
Er is alleen samenhang in de samenleving als de lasten eerlijk verdeeld worden. Dus niet cadeautjes weggeven aan mensen die het toch al goed hebben, bijvoorbeeld door de OZB af te schaffen, maar koopkrachtbehoud voor lagere- en middeninkomens. Ouderen moeten een welvaartsvaste AOW krijgen. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten blijven dragen.


2. Werk:
Na het werk, werk, werk van Kok laat het kabinet Balkenende/Zalm de werkloosheid weer oplopen. Veel jongeren vinden nu al moeilijk een baan. CDA en VVD jagen mensen met een Melkertbaan de bijstand in. De Nederlandse banenmachine moet opnieuw goed worden afgesteld. Dus: behoud de subsidies om mensen in dienst te nemen en te scholen. Die investering verdien je dubbel en dwars terug, want mensen kunnen dan in hun eigen onderhoud voorzien. De mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren moeten worden verruimd.


3. Veiligheid:
Een samenleving moet mensen veiligheid en geborgenheid bieden. Daarvoor zijn voldoende agenten, officieren van justitie en rechters nodig. Met alleen repressieve maatregelen ben je er niet. Je moet misdaad bestrijden bij de bron. Zo moeten buurtagenten op straat zijn in plaats van achter hun bureau. Daar kunnen zij mensen besef bijbrengen wat wel en niet hoort en optreden tegen hufterigheid. Criminele jongeren moeten hard en snel gestraft worden, maar ook bijvoorbeeld 's nachts in de bak en overdag naar school of werk; dat is straf en kans tegelijk.


4. Integratie, integratie, integratie:
Integratie betekent samenleven. Met respect voor elkaar. Dat vraagt van alle burgers dat zij investeren in de waarden en normen van onze samenleving. Het gaat om rechten èn plichten. We verwachten loyaliteit naar het nieuwe 'vaderland'. Daar tegenover bieden we inburgering, scholing en werk, zodat iedereen erbij kan horen. Emancipatie moet ook voor nieuwe Nederlanders de leidraad kunnen zijn. Dat wat niet deugt moet - zonder taboes - worden aangepakt. De voorschoolse opvang waar kinderen vroegtijdig Nederlands leren mag niet worden afgeschaft.


5. Zorg:
Het meest elementaire van ieder mens is een goede gezondheid. Daarom moet goede zorg vanzelfsprekend zijn. Het mag niet uitmaken hoe dik je portemonnee is. CDA en VVD laten met de hogere ziektekostenpremie veel mensen, waaronder ouderen, er in koopkracht op achteruitgaan. De rekening moet eerlijk verdeeld worden. Dus: een ziektekostenpremie naar draagkracht. Om de wachtlijsten in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen weg te werken, moet gesneden worden in de bureaucratie. Dus: minder management en meer werkvloer.

6. Onderwijs:
Goed onderwijs is een kwestie van beschaving en beschaving kan alleen bestaan bij goed onderwijs. Het moet onze ambitie zijn dat geen jongere van school gaat zonder diploma. Onderwijsvernieuwingen zijn er genoeg geweest. Het lerarentekort moet worden aangepakt door het beroep aantrekkelijker te maken en de werkdruk te verlagen. Toch willen CDA en VVD bezuinigen op de salarissen en onderwijsassistenten de klas uitsturen. Kennis is de basis van iedere vooruitgang. Met ICT kan kennis gemakkelijk gedeeld worden. ICT dient dan ook niet alleen een economisch, maar ook een sociaal doel.


7. Leefbaarheid en Mobiliteit:
Door geen boodschap te hebben aan het principe dat 'de vervuiler betaalt' laten CDA en VVD leefbaarheid en mobiliteit erop achteruit gaan. Het is beter om het Kwartje van Kok terug te geven aan de burger door het in een helder en controleerbaar Fonds voor Leefbaarheid en Mobiliteit te stoppen. Daaruit kunnen projecten gefinancierd worden die nu door het kabinet worden geschrapt. Er is dan ook geld voor het terugdraaien van de bezuinigingen op het streekvervoer, het geven van een impuls aan de NS en extra investeringen in leefbaarheid en natuur.


8. Milieu:
We zijn verplicht goed om te gaan met het milieu. CDA en VVD hebben hier wel mooie woorden voor over, maar geen daden. Zij bezuinigen op de stimulans voor duurzame energie, schone auto's, schone technologie en groen beleggen. We moeten milieuvriendelijk gedrag blijven belonen. De kerncentrale in Borssele moet dicht en van natuurgebieden, zoals de Waddenzee, moeten we met onze handen afblijven. Milieu verdient een ministerspost.


9. Wonen:
Verpaupering van buurten moet worden tegengegaan. Dat betekent: schone buurten en goede woningen. Toch bezuinigen CDA en VVD op stedelijke vernieuwing. Goede huurwoningen zijn nauwelijks te vinden en voor mensen met een bescheiden inkomen wordt het steeds moeilijker om een woning te kopen. Of het niet genoeg is willen CDA en VVD ook nog bezuinigen op de huursubsidie. Dat moet anders: verruim de mogelijkheden voor starters om een huis te kopen, laat de huursubsidie met rust en investeer in leefbare buurten.


10. Internationale solidariteit:
Internationale solidariteit is meer nodig dan ooit. Zeker in een situatie van een dreigende oorlog tegen Irak. Alleen een betere verdeling van welvaart en werk tussen rijke en arme landen brengt duurzame vrede en veiligheid. Dus: geef de Derde Wereld een kans door arme landen met goed bestuur niet te belasten met oude schulden. Breek de tariefmuren af die rond de EU zijn opgetrokken. Zorg dat Ontwikkelingssamenwerking weer een volwaardige, eigen minister krijgt.