Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE:

Samsung Electronics behaalt bedrijfsresultaat van ¤ 1,5 miljard en winstmarge van 30%

Samsung behaalt in derde kwartaal 2002 totale omzet van ¤ 8,2 miljard en nettowinst na belasting van ¤ 1,4 miljard.

Rijswijk, 22 oktober 2002 ­ Samsung Electronics heeft in het derde kwartaal van dit jaar een totale omzet van ¤ 8,2 miljard behaald. De winst voor belastingen bedroeg ¤ 1,8 miljard, terwijl het bedrijfsresultaat op ¤ 1,5 miljard uitkwam en de (netto) winst na belasting ¤ 1,4 miljard bereikte. De totale omzet van Samsung Electronics over de eerste 9 maanden van 2002 komt daarmee uit op ¤ 24,6 miljard. Het bedrijfsresultaat bereikte over de eerste 9 maanden een hoogte van ¤ 4,7 miljard.
De totale omzet in het derde kwartaal was 37,2% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het derde kwartaal 2001 nam het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal 2002 met 10,9% toe. In vergelijking met het tweede kwartaal 2002 daalde het bedrijfsresultaat in het zojuist afgesloten derde kwartaal 2002 echter licht met 5%. Samsung realiseerde verder goede ratio's. Zo bedroeg in het derde kwartaal 2002 de ratio netto-schulden/eigen vermogen 37,7% en vertegenwoordigde het bedrijfsresultaat 33% van de totale omzet. De winstmarge in het derde kwartaal was solide met 30%.

De belangrijkste sectoren van Samsung Electronics presteerden in het licht van een wereldwijd vertragende economie en een zwakke IT-industrie behoorlijk tot goed. Zo verbeterde de sector Information & Communications het bedrijfsresultaat met 48% tot ¤ 0,7 miljard, vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar, terwijl de totale omzet met 24% toenam tot ¤ 2,7 miljard. De sector Semiconductors realiseerde een omzet van ¤ 2,6 miljard, terwijl Digital Media en Home Appliances respectievelijk een omzet van ¤ 1,9 miljard en ¤ 0,6 miljard noteerden. Behalve de sector Home Appliances, die op een negatief bedrijfsresultaat van ¤ 24 miljoen uitkwam, behaalden de overige sectoren een solide bedrijfsresultaat van ¤ 0,7 miljard voor Semiconductors en ¤ 49 miljoen voor Digital Media. De onderverdeling over sectoren naar hun aandeel in de totale omzet levert 31,2% op voor Semiconductors, 32,9% voor Information & Communications en 31,7% voor Digital Media en Home Appliances gezamenlijk. Dit zorgt voor een goede balans.

Het aandeel mobiele telefoons in het totaal van de omzet van de sector Information & Communications bedroeg 33%. Dat is een stijging van 145% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en een toename van 44% vergeleken met het voorgaande kwartaal 2002. Met dit resultaat behaalde Samsung een nieuw record voor groei in de geschiedenis van deze sector. Bovendien vertegenwoordigt de sector sector Information & Communications nu een tweede solide bron voor omzet en winst, naast de sector Semiconductors. Samsung breidt zijn activiteiten voor telefonienetwerken op markten in Japan, India en China verder uit.

De resultaten van de sectoren Digital Media en Home Appliances waren lager door investeringen in merkstrategieën en door kosten van de ontwikkeling van een nieuwe generatie hoogwaardige apparaten en producten die berusten op digitale convergentie technologieën. Hiermee verwacht Samsung voor deze sectoren de basis te leggen voor toekomstige groei in resultaten.
Door zich te richten op hoogwaardige, gespecialiseerde geheugencomponenten op het gebied van Semiconductors heeft Samsung een voorsprong op concurrenten. Terwijl de stuksprijs van DRAMs namelijk daalt, stijgen die van flash memory componenten juist gestaag. Het omzetvolume van TFT-LCD monitoren steeg tijdens het derde kwartaal 2002, maar de retailprijs daalde. Samsung behield een stabiel resultaat voor de lijn LSI (embedded chips).
Samsung Electronics
Samsung Electronics is met 64.000 medewerkers en 89 kantoren gevestigd in 47 landen en behaalde in de eerste
9 maanden van 2002 een omzet van ¤ 24,6 miljard en over 2001 een totale omzet van ¤ 28 miljard. Wereldwijd is Samsung de grootste fabrikant van geheugen chips, TFT-LCD schermen, CDMA mobiele telefoons, monitoren en videorecorders. Samsung Electronics bestaat uit vier business units: Digital Media Network, Device Solution Network, Telecommunication Network en Digital Appliance Network Business. In de Benelux is Samsung Electronics actief op het gebied van PC-randapparatuur, telecomproducten, consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Het bedrijf heeft vestigingen in Rijswijk en Antwerpen. In totaal werken circa 100 mensen bij Samsung Electronics Benelux. Voor meer informatie over Samsung: www.samsung.nl.