Korps: KLPD, plaats: Driebergen 22-10-2002
Waterpolitie krijgt award

De ACEA-award 2002 is dit jaar gegaan naar de afdeling Tactische Recherche (TAR) van de unit IJmond van de Dienst Waterpolitie Amsterdam. ACEA is de vereniging van Europese autofabrikanten. Zij stellen de award beschikbaar aan overheidsdiensten die zich inzetten voor de bestrijding van voertuigcriminaliteit. De prijs bestaat uit een plaquette en een geldprijs van 500 euro.

Vanuit de haven van Amsterdam worden jaarlijks zon 25.000 vaak nieuwe en dure autos verscheept, met name naar Afrikaanse landen, Azië en het Midden Oosten. Sinds 1990 controleert de Waterpolitie samen met de douane van de zeehaven Amsterdam verschepingen. Dit gebeurt steekproefsgewijs. De meeste autos die de Amsterdamse politie onderschept, zijn gestolen uit Portugal, Italië, Duitsland en Hongarije. Het resultaat is dat het aantal gestolen of omgekatte autos (autos waarvan het chassisnummer is veranderd) sinds 2002 in deze haven is gedaald.

Samenwerking

De TAR-medewerkers werken bij de bestrijding van autocriminaliteit samen met diverse partijen. Zo helpt de douane bij het signaleren en opsporen van gestolen autos in het Amsterdamse havengebied doordat ze zicht hebben op de documentenstroom van exportvoertuigen. Het Centraal Informatiepunt Voertuig Criminaliteit (CIVC) doorzoekt allerlei systemen op informatie. Het CIVC is een onderdeel van het Informatie- en Coördinatie Centrum van het KLPD. Het Nederlands Forensisch Instituut kan geavanceerde technieken inzetten om de juiste identiteit van voertuigen te achterhalen. Ten slotte helpt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigencriminaliteit (LIV) bij de afhandeling van in beslag genomen voertuigen.