Gemeente Alkmaar


Onderzoek Wagenmakerstraat: geen funderingsgebreken

Alkmaar, 22 oktober 2002

De woningen in de Wagenmakerstraat vertonen geen zichtbare tekenen van funderingsgebreken. Dit blijkt uit onderzoek van inspecteurs woningverbetering van de gemeente Alkmaar. De gemeente praat binnenkort verder met de bewoners over de vraag of zij hun woning willen verkopen om te verhuizen naar bijvoorbeeld nieuwbouw op het Schermereiland in het kader van de herstructurering van die wijk.

De zogenaamde herstructurering biedt voor de bewoners van de Wagenmakerstraat de kans van hun huis te verhuizen naar bijvoorbeeld nieuwbouw op het Schermereiland. Ook is het mogelijk urgentie te krijgen voor (nieuwe) koop- of huurwoningen elders in de stad. Naast de herstructurering vormde een rapport van een extern onderzoeksbureau aanleiding om het gesprek met de bewoners aan te gaan. Uit dit rapport blijkt dat de woningen in de Wagenmakerstraat onder andere een slechte fundering zouden hebben.

Zorgvuldig
Tijdens een bijeenkomst met de gemeente op 28 augustus jl. gaven de bewoners echter aan dat de informatie in de rapporten niet correct was. Omdat de gemeente zorgvuldig met dit proces wil omgaan, heeft ze aangeboden het onderzoek te laten beoordelen door haar woninginspecteurs via een rondgang door de woning met de bewoners. Inmiddels zijn 13 van de 19 huizen in de Wagenmakerstraat onderzocht. De algemene conclusie uit dit onderzoek lijkt, dat geen tekenen van funderingsgebreken zijn aangetroffen.

Kans
De gemeente Alkmaar betreurt het dat de rapporten over de woningen voor onduidelijkheid hebben gezorgd. Dit heeft zij ook in een brief aan de bewoners van de Wagenmakerstraat laten weten. Ondanks de resultaten van het onderzoek blijft voor de gemeente de vraag bestaan of de bewoners gebruik willen maken van de gelegenheid die zich nu voordoet om te verhuizen naar nieuwbouw.

Opknapbeurt
Het Schermereiland krijgt een opknapbeurt: voor 150 huurhuizen komt nieuwbouw (huur en koop) in de plaats. De gemeente Alkmaar wil deze gelegenheid graag benutten om het gehele Schermereiland op te knappen. Daarom heeft ze de eigenaars van de koophuizen in de Wagenmakerstraat benaderd om te praten over de mogelijke verkoop van hun woning. Als bij deze eigenaars belangstelling bestaat, koopt Bouwfonds de woningen op om ze vervolgens te slopen. Hiervoor komt dan nieuwbouw in de plaats die aansluit bij de nieuwbouw die op het terrein van Stoel van Klaveren gaat worden gerealiseerd.