Gemeente Alkmaar


Delegatie uit Bergama, Turkije op bezoek in Alkmaar

Alkmaar, 22 oktober 2002

Een officiële delegatie uit Bergama brengt van 24 - 27 oktober 2002 een bezoek aan Alkmaar. De delegatie bestaat uit de burgemeester, de heer Akif Ersezgin en twee raadsleden (mevrouw Didar Arslan en de heer Mestan Borlar). Vanaf 25 oktober zijn ook zes schooldirecteuren uit Bergama in Alkmaar op bezoek. Zij blijven hier tot 1 november a.s. Tijdens het bezoek worden de contacten tussen de scholen in Alkmaar en Bergama besproken. Ook wordt gesproken over voortzetting van de contacten en nieuwe uitwisselingen. De burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, ontvangt de officiële delegatie op vrijdag 25 oktober a.s. om 10.00 uur in het stadhuis.

Deze bezoeken vinden plaats in het kader van de vriendschapsband die Alkmaar in april 2001 is aangegaan met de Turkse stad, voorlopig voor de duur van twee jaar.
De contacten worden onderhouden door het Vriendschapscomité Alkmaar - Bergama. Dit comité stelt zich tot doel een vriendschapsband te ontwikkelen waarmee de integratie van de Turkse gemeenschap in Alkmaar een impuls kan krijgen. Wederzijds respect en uitwisseling van kennis en ervaring zijn hierin sleutelbegrippen.

Fototentoonstelling
De burgemeester van Bergama opent op vrijdag 25 oktober a.s. 's middags een foto-expositie in de Openbare Basisschool De Wegwijzer. Op verzoek van het vriendschapscomité heeft Arjen Zwart, fotograaf uit Egmond aan Zee, een bezoek gebracht aan Bergama. Hij heeft een foto-impressie gemaakt van het leven van scholieren in Bergama. Deze impressie heeft geleid tot de samenstelling van een fototentoonstelling die in het voorjaar in OBS De Fontein is tentoongesteld. De expositie is van 28 oktober tot en met 8 november a.s. tijdens openingstijden in De Wegwijzer te bezichtigen.

Schooldirecteuren
De directeuren van zes scholen uit Bergama zijn tot 1 november a.s. te gast bij Alkmaarse scholen ter oriëntatie op het Nederlandse onderwijssysteem. Enkele scholen, met name de basisscholen zullen zich richten op het project "Ken je wijk, verken je wijk", dat gebaseerd is op het wederzijdse belang van zowel de Alkmaarse als de Turkse kinderen op een goede toekomst. Binnen dit project verkennen de kinderen hun eigen woonomgeving en geven aan wat zij daar goed en minder goed aan vinden. Ook bedenken ze verbeteringen voor de toekomst. Er wordt gekeken naar veiligheid, leefbaarheid, voorzieningen, groen, etc. Met name "De Fontein" heeft regelmatig e-mail contact met een school in Bergama.

Stadsvernieuwing
Op donderdag 24 oktober a.s. maakt de officiële delegatie kennis met de stadsvernieuwing en het wijkgericht samenwerken op het Schermereiland.