Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 22 oktober 2002

Vlaanderen haalt groene-stroomdoelstelling niet. Agalev vraagt minister Stevaert tandje bij te steken.


Het Vlaams regeerakkoord bepaalt dat tijdens deze legislatuur, dus tegen 2004, minstens 3% van de stroom in Vlaanderen door middel van hernieuwbare energiebronnen moet worden opgewekt. Tegen 2010 moet dit aandeel groene energie worden opgetrokken tot 5%. Volgens een Europese Directieve moet België in 2010 evenwel minstens 6% groene stroom produceren. Om de realisatie van deze doelstelling op te volgen werd in opdracht van de Europese Commissie een onderzoek verricht, waaruit blijkt dat ons land op basis van het huidige beleid nooit de vooropgestelde doelstelling zal halen.

Agalev beklemtoonde eerder reeds dat de inplanting van windturbines in Vlaanderen ver achterloopt op de mogelijkheden. Volgens de huidige stand van zaken zal er dit jaar minder nieuw windenergievermogen geïnstalleerd worden, dan vorig jaar. Lange looptijden voor de afhandeling van vergunningsaanvragen en een gebrek aan politieke wil om voldoende geschikte inplantingslocaties aan te wijzen zijn hiervan de oorzaak.

Hierdoor verontrust interpelleerde Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Agalev) Vlaams minister voor Energie Steve Stevaert. De minister bevestigde dat de drie percentdoelstelling uit het Vlaams regeerakkoord niet zal gehaald worden. Deze zal worden afgezwakt en wordt nu op 2% gelegd.Agalev betreurt dit. Wanneer de beleidsdoelstellingen niet gehaald worden, dan moet in de eerste plaats het beleid worden bijgesteld en extra ondersteuningsmaatregelen worden uitgewerkt. Zo stelde Eloi Glorieux minister Stevaert alvast voor om de opstelling van ruimtelijke uitvoeringsplannen voor windenergieprojecten door gemeenten en provincies te subsidiëren. Bovendien moet ook landbouwgebied in aanmerking komen voor de inplanting van windturbines, zoals in de ons omringende landen.

Eloi Glorieux, Vlaams Volksvertegenwoordiger
0475-98 20 93

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be