Vlaamse overheid

Op amper één maand tijd zijn reeds 50 Vlaamse gemeenten in de ROB-campagne gestapt. ROB - voluit Rustig op de Baan - roept de Vlamingen op tot milieuvriendelijker en veiliger rijden. De campagne wordt ondersteund door BV Rob Vanoudenhoven. De komende maanden gaat ROB "in tweede versnelling". Er worden 100.000 bijkomende ROB-stickers gedrukt, er komen ROB-affiches en midden november wordt de website www.ikbenrob.be geactiveerd. Daarop krijgen de gemeenten de kans hun ROB-campagnes voor te stellen.

De ROB-campagne werd gelanceerd op 17 september 2002 vlak voor de Week van Vervoering. Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua en "peter"Rob Vanoudenhoven hopen met de ROB-actie de Vlamingen aan te zetten tot milieuvriendelijker en veiliger rijden. De ROB- campagne werd ondersteund met 50.000 ROB- stickers en evenveel folders met tips om milieuvriendelijker en veiliger te rijden. In een brief aan alle Vlaamse gemeenten stelde minister Dua de Vlaamse gemeenten voor die ROB-campagne op lokaal niveau te dragen. Op amper een maand tijd hebben reeds 50 Vlaamse gemeenten positief gereageerd op deze vraag. Vandaar dat de ROB- actie, temidden de momenteel lopende Week van de Verkeersveiligheid, beslist "in tweede versnelling" te gaan. De eerste reeks van 50.000 stickers en folders is reeds uitgeput. Er worden 100.000 extra stickers en folders gedrukt, er komen ROB-affiches en midden november wordt de website www.ikbenrob.be actief. De ROB-actie wordt gecoördineerd door Aminal, die de vragen van de gemeentebesturen bundelt. Door de grote vraag naar de ROB-stickers kan ook meteen de prijs gedrukt worden. Momenteel kunnen de gemeenten de ROB- stickers en folders bestellen aan de prijs van 8 euro per 100 stickers + folders. De ROB-affiches zijn vrij verkrijgbaar en op de website kunnen alle gemeenten straks tonen wat zij doen voor het promoten van een milieuvriendelijker en veiliger verkeer. Tijdens de Week van de Vervoering 2003 komt er - dat is alvast het plan - een prijs voor de meest creatieve "ROB- gemeente". Gemeentebesturen kunnen via de ROB-website tevens artikelen en foto's downloaden die ze vrij kunnen gebruiken voor eigen communicatiedoeleinden.

Tenslotte: de ROB-campagne stapt vanaf november ook naar de scholen. Steeds meer leerkrachten en leerlingen vragen naar de mogelijkheden om de ROB- campagne in te lassen in projectonderwijs. Meerdere scholen willen projecten rond milieuvriendelijker en veiliger rijden een vervolg geven via "plakmomenten": ogenblikken waarop de leerlingen hun ouders vragen de ROB-sticker op hun wagen te kleven. De ROB-campagne wil de komende maanden ook aan deze vragen tegemoet komen. .
Meer info over de ROB-campagne bij Griet Smets (griet.smets@lin.vlaanderen.be).

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---