EVD

Brazilië: Technologie en Cultuur ontmoeten elkaar in Brazilië
---

In Recife, noordoost-Brazilië, worden hightech en geschiedenis op unieke wijze met elkaar gecombineerd. Het project Digital Port herbergt veertig binnen- en buitenlandse IT- en telecommunicatieondernemingen in een historisch stadscentrum.

Met één oog op een rijke architectonische erfenis, en het andere oog op een gerenommeerde universiteit, werd in juni 2000 de in het Portugees geheten 'Porto Digital' in het leven geroepen. Deze organisatie, opgezet vanuit een gezamenlijk initiatief van de deelstaatregering van Pernambuco (één van de negen noordoostelijke deelstaten van Brazilië), de Federale Universiteit van Pernambuco, en particuliere instanties, heeft zich ten doel gesteld het oude stadscentrum van Recife in de wereld bekend te maken als centrum voor informatica. In 'Recife Antigo', het eiland van waaraf de Nederlanders van de West-Indische Compagnie in 1630 'Nederlands Brazilië' stichtten, is een gunstig investeringsklimaat geschapen voor IT-ondernemingen.
De Porto Digital richt zich in hoofdzaak op IT en telecommunicatie. "Maar", zo zegt de president van het project, Fabio Silva: "consultants, marketeers en designers die op IT-gebied opereren, zijn welkom met het oog op de verrijking en diversificatie van het handelsklimaat.

De overheid heeft in het kader van de Porto Digital 16 miljoen dollar uitgetrokken voor het aantrekken van ondernemingen, voor het opzetten van een R&D instituut en voor de ontwikkeling van human capital. Daarnaast wordt via publiek en particulier kapitaal meer dan 30 miljoen dollar geïnvesteerd in projecten die tot doel hebben het deels vervallen stadscentrum te restaureren. Technische investeringen (de aanleg van 26 kilometer glasvezelkabel en een draadloos netwerk over een gebied met een diameter van 6 kilometer) gaan hand in hand met de restauratie van koloniale gebouwen waarin vervolgens cafés, restaurants en een winkelcentrum worden gevestigd. Binnen de Porto Digital is tot op heden 6.000 vierkante meter kantoorruimte geïnstalleerd, verdeeld over veertig ondernemingen met in totaal zeshonderd werknemers. In heel Recife zijn momenteel zo´n 260 IT-ondernemingen gevestigd, die in 2001 samen goed waren voor een omzet van bijna 100 miljoen dollar. Alleen in de deelstaat Pernambuco zijn zo´n 5.000 mensen actief in de sector.

Het volledige artikel is opvraagbaar bij de EVD.

Meer informatie
NBSO Recife, Laurens Steen / Robin de Rooy
Telefoon: 00-55-81-3224.3973, nbso.re@nbso.com.br

Websites
www.portodigital.org
www.nbso.com.br

18.10.2002
---

Bron: Netherlands Business Support Office (NBSO) Recife (3p.) Nummer: 96476

Open het originele document via:
Open brondocument
Wat is InfoPlus?

De volledige tekst is op te vragen bij de afdeling Voorlichting, e-mail kopie@info.evd.nl, fax (070) 379 78 58. Vermeld steeds uw eigen faxnummer en nummer 96476. Kosten: bij meer dan 50 pagina's 0,20 euro per pagina en 5,00 euro administratiekosten.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de informatiemanager BRAZILIË (Suzanne Bouman), e-mail BRAZILIË, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 87 33.

naar boven