Provincie Noord-Holland

Staten stellen provinciaal milieubeleidsplan vast Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 21 oktober het Provinciaal Milieubeleidsplan vastgesteld. Het plan is getiteld "Waar een wil is, is een weg".
Hierbij is een amendement aangenomen, waarin de staten uitspreken dat bij het waterbeheer , waarbij wordt uitgegaan van het leidend beginsel "vasthouden, bergen, afvoeren" ook andere overwegingen een rol kunnen spelen bij de uiteindelijke keuzen, die bij de ontwikkeling van stroomgebiedsvisies worden gemaakt. In de overwegingen bij deze bijstelling van beleid werd aangevoerd dat dit leidend principe niet in alle situaties op het grondgebied van Noord-Holland toepasbaar zal zijn. Andere uitgangspunten, zoals bijvoorbeeld recreatie, landbouw en economie zijn mede van invloed. Het provinciaal waterbeleid zal uiteindelijk via streekplanuitwerking gestalte krijgen, via een integrale benadering.
Ook werd een motie aanvaard dat bij de uitwerking van het plan niet langer de normen voorop staan, maar het milieurendement, waarmee de kwaliteit van de leefomgeving kan worden verbeterd. Hardnekkige milieuproblemen kunnen niet worden opgelost met het bestaande milieu-instrumentarium, maar slechts door een gebiedsgerichte aanpak, waarin samenwerking en integrale benadering via andere beleidsterreinen uitgangspunt zijn, aldus de staten. Binnenduinranden

Een initiatiefvoorstel "Aanwijzing biologische landbouw op ecologisch kwetsbare gronden"van Noord-Holland Anders/De Groenen en GroenLinks werd niet aanvaard, maar wel een daarbij ingediende motie waarin het college van GS wordt verzocht in overleg te treden met de waterleidingbedrijven PWN en GW Amsterdam biologisch beheer van de binnenduinranden , ook op het gebied van land- en tuinbouw, zoveel mogelijk te steunen en stimuleren.

Meer en Berg
De staten stemden ook in met het voorstel van het college tot vaststelling van een bebouwingscontour voor het terrein Meer en Berg in Bloemendaal.

Ook gingen de staten akkoord met de instelling van een commissie van onderzoek Zuidtangent, die zal nagaan in hoeverre is voldaan aan het budgetrecht van de staten.

Voor de benoeming van een statengriffier ( met het oog op de invoering van het dualisme) werd een selectiecommissie gevormd.

Inlichtingen Peter Heemskerk, tel. (023) 514 40 10 Redactie Nieuws 22-10-2002 16:04:00