Dienstenbond CNV

Geen loonsverhoging voor uitzendkrachten?
22-10-2002

Sinds 30 september hebben we diverse vragen gekregen van leden over de loonsverhoging voor uitzendkrachten. Per 30 september is een loonsverhoging van kracht van 2,75% op grond van de ABU CAO voor Uitzendkrachten. Niet iedereen krijgt deze loonsverhoging. Hoe zit dat nu eigenlijk? Onderstaand hebben we tekst en uitleg opgenomen over loonsverhogingen in uitzendland. Voor wie een actueel CAO boekje heeft (CAO 1999-2003, uitgave januari 2002), kan deze tekst terug lezen op blz. 62.

De feitelijke brutolonen en garantiebasisuursalarissen zijn per 30 september verhoogd voor iedere uitzendkracht die op 30 september een lopende uitzendovereenkomst heeft met een uitzendonderneming aangesloten bij de ABU. Of uw uitzendbureau bij de ABU is aangesloten kunnen wij voor u uitzoeken, maar u kunt het ook zelf checken op www.abu.nl. De vraag is nu: wie krijgt deze loonsverhoging niet? Wat krijgen zij wel? Wat zijn de uitzonderingen?

Twee uitzonderingen
Uitzondering zijn uitzendkrachten op wie de CAO van de inlener van toepassing is verklaard. Vereist is dan wel dat deze CAO van de inlener moet zijn gemeld bij de Stichting Meldingsbureau Uitzendbranche (SMU). Dit garandeert dat alle uitzendbureaus deze CAO van de inlener toepassen. In de wandelgang heet het dan, dat er sprake is van een SMU-gemelde CAO. Vakbonden en werkgevers bij de CAO van de inlener leggen op die manier vast, dat 'hun' lonen en verhogingen van toepassing zijn op uitzendkrachten. Uitzendkrachten die onder een SMU-gemelde CAO vallen krijgen een loonsverhoging op grond van die CAO, als daarin een verhoging is afgesproken. Of er sprake is van een SMU-gemelde CAO kunnen wij voor u uitzoeken, maar u kunt ook op de website van de ABU kijken.

Een andere uitzondering zijn de uitzendkrachten die werken op grond van het wettelijk minimum (jeugd) loon. Als u op grond van het wettelijk minimumloon werkt, ontvangt u de wettelijke verhogingen (vaak per 1 januari en 1 juli).
De uitzendkrachten die in een op 30 september nog lopende uitzendovereenkomst een loonsverhoging hebben gehad vóór 30 september, in verband met het volgen van de arbeidsvoorwaardenregeling van de inlener. Hiervoor zijn wel extra regels gemaakt: als een uitzendbureau hiervan gebruik wil maken , moet het bureau u dat vooraf en schriftelijk hebben laten weten.

Als algemene regel is tenslotte de volgende van toepassing: Voor zover er na toepassing van de bovenstaande regels een brutobeloning overblijft die onder het niveau ligt van het garantiebasisuursalaris per 30 september, dan zal alsnog per 30 september het brutoloon worden verhoogd naar het niveau van het garantiebasisuursalaris. Het garantiebasisuursalaris is opgenomen in de CAO Uitzendkrachten en kent een onderverdeling naar functiegroepen en periodiek-stappen.

Moet simpeler kunnen
De vastgelegde regels zijn niet eenvoudig. Dat moet simpeler kunnen en dat willen we dan ook graag als CNV Dienstenbond. Voor dit moment moeten we het met bovenstaande regels doen. U bent er nog niet uit en u bent lid van de CNV Dienstenbond? Geen probleem! Neem contact op met uw bond (Harry Gerding) en we zoeken het uit!