Nederlands Huisartsen Genootschap


Nascholingsmateriaal over stoppen met roken herzien

Eind oktober verscheen het geheel herziene
NHG/LHV-Deskundigheidsbevorderingspakket Stoppen met Roken. Het pakket is gebaseerd op de Minimale Interventie Strategie (MIS), een effectieve en uitvoerbare methode die huisartsen en praktijkassistentes helpt bij het motiveren en begeleiden van mensen die willen stoppen met roken.
Roken is de belangrijkste te voorkomen risicofactor bij veel aandoeningen zoals astma/COPD, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. In zeventien NHG-Standaarden maakt het advies om te stoppen met roken deel uit van de behandeling. Daarnaast heeft de Wereld Gezondheisdsorganisatie onlangs tabaksverslaving erkend als verslavingsziekte, waarmee het als zodanig onder psychische problematiek valt.

Belangrijkste kenmerken van de MIS:

* Motivatie-afhankelijke voorlichting: de huisarts past de interventie aan op de fase waarin de roker op dat moment zit.
* Kort en geprotocolleerd: de voorlichting is stapsgewijs, eenvoudig en efficiënt. Het kost gemiddeld circa tien minuten per patiënt. Het aantal interventies per week kan door de praktijk zelf worden bepaald, zodat de belasting flexibel is.

* Taakdelegatie is eenvoudig te realiseren.
* Zelfhulpcapaciteiten van patiënt staan centraal.
* Klacht-onafhankelijk: het programma is toepasbaar bij alle rokers, ongeacht de klacht, maar evengoed bij consulten met aan roken gerelateerde klachten!

* Het schriftelijke hulpmateriaal is (blijvend) kosteloos verkrijgbaar.

In het DKB-pakket komt kennis over maar vooral ook het leren toepassen van de MIS door huisarts, praktijkassistente (en prakrijkondersteuner) aan de orde. Het DKB-pakket Stoppen met roken bevat vijf hoofdstukken met nascholingsmateriaal voor huisartsen en daarnaast een programma met twee onderdelen voor praktijkassistentes, dat zeker ook bruikbaar is voor praktijkondersteuners.

De belangrijkste wijzigingen in het oorspronkelijke pakket uit 1994 zijn de volgende:

* de grens voor nicotine-afhankelijkheid is verlaagd van 15-20' naar 10 sigaretten per dag;

* er is een aparte werkvorm opgenomen over farmacotherapie;
* er wordt meer aandacht besteeds aan enkele praktijkorganisatorische aspecten van de MIS, waaronder de taakverdeling tussen huisarts en praktijkassistente;
* de recent verschenen NHG-Patiëntenbrieven Stoppen met roken, die zijn ingedeeld volgens hetzelfde fasenmodel waarop de MIS is gebaseerd, zijn in het pakket opgenomen.

Bij de herziening is gebruik gemaakt van de waardevolle adviezen van een aantal (huisarts-)docenten die de afgelopen jaren ervaring hebben opgedaan met de eerste versie van dit pakket. De herziening van dit pakket werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Defacto.
Het DKB-pakket zal eveneens worden opgenomen op de voogende versie van de CD-Rom met alle DKB-pakketten, die voorjaar 2003 verschijnt.

Voor degenen die nascholing willen organiseren over dit onderwerp, is het pakket is via de DHV-Preventieteams beschikbaar.