Korps: Limburg-Zuid, plaats: Heerlen 22-10-2002 Meer blauw op straat; meer aanhoudingen Dinsdag 22 oktober 2002

Omstreeks 13.20 uur reed een bestuurder van een rode bromfiets in de Geleenstraat in Heerlen in op een agent die samen met een collega in de Heerlense binnenstad op voetpatrouille was. (Zie voor dit voorval het persbericht van 16.15 uur) Door de politie werd meteen een onderzoek ingesteld. Uit het buurtonderzoek zijn een aantal zeer bruikbare tips naar voren gekomen. Het recherche onderzoek wordt voortgezet.

Toen het buurtonderzoek gaande was, werd omstreeks 14.28 uur in een zaak in het winkelcentrum t Loon een winkeldiefstal gepleegd. Dit werd gezien door beveiligingsbeambten die de verdachte, een 36 jarige Heerlenaar, hierop buiten wilden aanhouden. Buiten het filiaal pleegde de man die een fles drank had gestolen verzet en bedreigde een van de beveiligingsmensen met een mes. De verdachte zette het op een lopen richting Burgem. Van Grunsvenplein, achtervolgd door een van de beveiligers. Tijdens de achtervolging werd laatstgenoemde nogmaals met het mes bedreigd. Op het genoemd plein liep de verdachte in de armen van de politie die heel snel ter plaatse was omdat men in de buurt bezig was met de zaak waarbij de rode bromfiets betrokken was. De verdachte werd aangehouden doch hierbij pleegde hij hevig verzet en weigerde hij het mes dat hij in zijn zak in de hand hield los te laten. Na herhaalde malen te zijn gesommeerd mee te werken en het mes af te geven werd de verdachte met gebruikmaking van pepperspray overmeesterd. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten.

Omstreeks 16.30 werd een groepje personen in een café gelegen aan de Bongerd door een personeelslid opgedragen te stoppen met het op dealen gericht telefoneren. Een van de mannen uit het groepje liep op het slachtoffer af en stak hem met een mes in zijn gezicht, waarna de groep zich uit de voeten maakte. Door de politie werd onmiddellijk een onderzoek in de omgeving ingesteld. Tijdens dit onderzoek in de omgeving naar de daders kwam een patrouille omstreeks 16.50 uur bij een 41 jarige man die in de Honingmanstraat met een mes in zijn rug was gestoken. Dit zou zonder enige aanleiding zijn gebeurd. Volgens getuigen zou de verdachte het nabijgelegen winkelcentrum zijn ingelopen. Hier werden onmiddellijk de camerabeelden bekeken waardoor de agenten over een signalement van de dader beschikten. Vrijwel gelijktijdig meldde een getuige dat een man met een mes zich verdacht gedroeg in de Burgemeester van Grunsvenstraat. De verdachte, die aan het signalement voldeed, ontdeed zich daar van zijn jas en pet en stapte bij een ander op de fiets. Door de agenten werd de verdachte, een 37 jarige inwoner van Heerlen, achter de Stadsschouwburg aangehouden. Hij werd overgebracht naar het hoofdbureau waar hij voor onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer raakte licht gewond en wenste zich niet aan zijn verwonding te laten helpen. Zowel slachtoffer als verdachte verkeren in het drugsmilieu.

In het kader van het verhoogd toezicht door middel van voetpatrouilles en door de actie Hartslagwas er veel zichtbare politie op de been waardoor snel en alert gereageerd kon worden bij genoemde voorvallen. Resultaat: twee aanhoudingen en een aantal bruikbare tips!