Gemeente Zaanstad

Onderzoek naar mogelijke locaties voor permanent asielzoekerscentrum van start

dinsdag 22 oktober 2002

Zaanstad start een onderzoek naar mogelijke locaties voor een permanent centrum voor maximaal 300 asielzoekers. Hiermee komt Zaanstad tegemoet aan een verzoek van de provincie Noord-Holland en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Het gemeentebestuur beschouwt de opvang van asielzoekers als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De bereidheid om mee te werken aan die opvang is vastgelegd in het bestuursprogramma 2002-2006. Het College van burgemeester en wethouders stemt nu in met het onderzoek. Inwoners en maatschappelijke organisaties worden nadrukkelijk betrokken bij het onderzoek. Daarbij gaat het vooral over voorwaarden en waarborgen voor een leefbare omgeving rond het centrum. Hiervoor is een plan van aanpak vastgesteld.

De commissie Sociale Zaken is gevraagd om met het plan van aanpak in te stemmen. Die vergadering vindt plaats op 4 november. Op 23 november is er als aftrap voor de discussie een informatiemarkt / startmanifestatie in het Zaantheater. De gemeenteraad neemt, na alle inbreng, uiteindelijk voor de zomer van 2003 een besluit over de mogelijke locatie.

Voorkeur van COA voor permanente centra
Het permanente asielzoekerscentrum in Zaanstad, waar nu een locatieonderzoek voor van start gaat, zal plaats bieden aan 300 bewoners. De ingebruikname van het centrum is voorzien in 2006. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), die namens het Rijk de opvang coördineert en asielzoekerscentra beheert, legt de nadruk op de vestiging van permanente centra omdat er dan meer tijd en geld gestoken kan worden in de kwaliteit en de leefbaarheid, in en buiten een nieuw asielzoekerscentrum.

Permanent wil niet zeggen dat er 300 vluchtelingen in het nieuwe centrum trekken en er altijd zullen blijven wonen. Het blijft een plaats waar mensen tijdelijk opgevangen worden, vluchtelingen die in afwachting van een beslissing op hun asielverzoek ondergebracht zijn. Zodra het besluit positief uitvalt, wordt er ergens in Nederland een woning voor ze gezocht; is de beslissing negatief, dan worden ze het land uitgezet. Permanent wil wel zeggen dat het centrum er blijft staan, en dienst blijft doen als asielzoekerscentrum.

'Tot nu toe werken we veel met centra die gedurende een korte termijn open zijn', aldus regiocoördinator W. Kok van het COA. 'We sluiten dan bijvoorbeeld een contract voor vijf jaar. Dat heeft voordelen, de procedures zijn eenvoudiger. Maar het ministerie concentreert zich toch op de komst van permanente centra omdat je dan een gebouw hebt dat je optimaal kunt inrichten voor zijn doel. Je kunt dan veel meer investeren in kwaliteit, zowel voor de bewoners als voor de omgeving. Investeren in leefbaarheid, en in een relatie met de wijk of stad waarin het centrum staat, kan dan veel meer aandacht krijgen.'

Locatie moet aan aantal voorwaarden voldoen
Het Rijk heeft een aantal randvoorwaarden vastgesteld waar de locatie aan moet voldoen. Het gaat daarbij onder meer om de omvang, de bereikbaarheid, de nabijheid van openbaar vervoer, milieuaspecten, geluidsbelasting en leefbaarheid. Zo mag het centrum geen onevenredige belemmering opleveren voor de omgeving. Vooral op dit laatste onderdeel wordt aan Zaanse instellingen, instanties, bewonersorganisaties en bewoners gevraagd met suggesties te komen. Ten aanzien van de omvang heeft het College van burgemeester en wethouders aangegeven dat dit criterium onder druk kan komen te staan als gevolg van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening.

Meepraten over leefbaarheid
Het gemeentebestuur wil van het begin af aan over deze plannen met de bevolking overleggen. Waar het moet komen, en op welke manier de leefbaarheid voor de inwoners van Zaanstad gegarandeerd kan worden, is een zaak waar iedere inwoner uitgebreid over kan meepraten. Deze interactieve beleidsvorming vinden burgemeester en wethouders van groot belang. Hoe denken inwoners en organisaties over de leefbaarheid rond een asielzoekerscentrum? Hoe waarborg je die? Aan welke voorwaarden zou het centrum volgens hen moeten voldoen om hiervoor te zorgen?

Alle inwoners zijn uitgenodigd om op 23 november de zogeheten startbijeenkomst mee te maken die wordt gehouden in het Zaantheater: een uitgebreide informatiemarkt waar alle informatie over asielzoekerscentra te verkrijgen is en bewoners meningen naar voren kunnen brengen.