---

Ministerie van Defensie



---

Staatssecretaris Van der Knaap sluit geluidsisolatieproject af

22-10-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB97

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie sluit morgen op de Vliegbasis Leeuwarden het isolatieproject van de Stichting Geluidswerende Voorzieningen Marssum/Jelsum (SGV) af. Met een zogenoemde kierdetectiemeting van de laatste geïsoleerde woning zal Van der Knaap het project afronden waarmee 920 woningen rond de vliegbasis van geluidsisolatie zijn voorzien.

Verenigd in de SGV, zijn Defensie, lokale bestuurders en bewoners in 1985 het isolatieproject begonnen. Defensie heeft de financiële verantwoordelijkheid gedragen en de technische begeleiding uitgevoerd. De uitvoering van de isolatiemaatregelen lag in handen van lokale bestuurders en bewoners. Het Nationaal Instituut Begeleiding en Advisering Geluidsisolatie heeft adviserende taken vervuld.

Volgens de Luchtvaartwet dient Defensie de bewoners van een bepaald gebied rond militaire vliegvelden goede bescherming te bieden tegen geluidsoverlast. Hiertoe is in de jaren tachtig een veelomvattend isolatieprogramma gestart rond militaire vliegvelden. Eerder dit jaar werd een overeenkomstig project rondom de Vliegbasis Volkel afgerond.