COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

CTZ start onderzoek naar inkoopproces thuiszorg

Als vervolg op het onderzoek 'Rol zorgkantoren in de thuiszorg' van begin 2001 start het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) binnenkort met een onderzoek naar het inkopen van thuiszorg door zorgkantoren. Het CTZ was destijds van mening dat het inkoopproces bij zorgkantoren beter moest worden georganiseerd en besloot het onderzoek te herhalen om de voortgang in kaart te brengen.

Het CTZ gaat niet alleen de inspanningen beoordelen die zorgkantoren verrichten om thuiszorg in te kopen. Ook neemt het CTZ de manier waarop zorgkantoren toezien op de naleving van de gemaakte afspraken onder de loep.

Context
Om te kunnen voldoen aan de zorgplicht moet het zorgkantoor thuiszorg inkopen.
Deze thuiszorg moet kwalitatief goed en kwantitatief voldoende zijn om aan de zorgvraag van verzekerden te kunnen voldoen. Daarnaast is de continuïteit van de thuiszorginstellingen een punt van aandacht voor zorgkantoren. Aangezien in iedere regio maar enkele thuiszorginstellingen actief zijn, heeft het faillissement van een van hen directe invloed op het zorgaanbod. Hiermee wordt met dit onderzoek aangesloten op recente ontwikkelingen en gebeurtenissen zoals dreigende faillissementen bij thuiszorginstellingen en de ingezette moderniseringstrajecten in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Methode
In totaal zijn 32 zorgkantoren betrokken bij de uitvoering van de zorgaanspraak thuiszorg. Bij het vorige onderzoek zijn tien zorgkantoren betrokken. Om de resultaten van beide onderzoeken goed te kunnen vergelijken, worden voor dit onderzoek dezelfde zorgkantoren bezocht. Daarnaast worden enkele thuiszorginstellingen benaderd om aan dit onderzoek mee te doen.

//////

Noot voor de redactie/