COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

CTZ: Stimulans voor doelmatigheid en zorgvernieuwing

Vanaf 1 januari 2003 wordt de flexizorgregeling verruimd. De nieuwe regeling gaat vanaf die datum 'Initiatiefruimte ziekenfondsverzekering' heten. Belangrijkste veranderingen zijn dat er minder en veel ruimere criteria worden gesteld. Zo vervalt de begrenzing van de regeling tot Nederland. Het hoeft niet meer om vervangende hulp te gaan. En het subsidieplafond wordt verhoogd tot vijf procent.

Dit concludeert het CTZ in zijn toezichtstoets 'Verruiming flexizorgregeling'. Met deze regeling krijgen zorgverzekeraars meer mogelijkheden om zorgvernieuwende initiatieven te financieren. Het CTZ gaat in deze toets in op de toezichtbaarheid van de plannen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de aanbevelingen uit de uitvoeringstoets van het College voor zorgverzekeringen die werd uitgebracht op 26 september 2002.

Conclusie
De verruiming van de flexizorgregeling levert in beginsel geen problemen op voor de toezichtbaarheid. Duidelijk is dat met de verruiming de ziekenfondsen meer verantwoordelijkheid krijgen en dat zij daarbij passend verantwoording moeten afleggen. Naast het rechtmatigheidsoordeel, waarbij op het mogelijk achteraf ten laste van de regeling brengen van onrechtmatige kosten wordt gewezen, gaan doelmatigheidscriteria een grotere rol spelen. Onder doelmatigheid wordt naast prijsbeheersing of kwaliteitsverbetering ook verstaan een verbetering van de toegankelijkheid van de zorg. Hiertoe moet het beoordelingskader voor doelmatigheid in de zorgverzekering nader ontwikkeld worden.
In zijn totaliteit concludeert het CTZ in de toezichtstoets dat de situatie na realisatie van de voorgestelde maatregelen goed toezichtbaar is. Daarbij verdient uit een oogpunt van toezichtbaarheid een spoedige structurele onderbrenging van de regeling in de ziekenfondsverzekering de voorkeur boven het langdurig handhaven van een subsidiestructuur.


---

Noot voor de redactie/