---

Ministerie van Defensie



---

Generaal Cammaert

Nederlandse generaal hoogste militair Verenigde Naties

21-10-2002

Generaal-majoor der mariniers Patrick Cammaert is door secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties (VN) benoemd tot militair adviseur voor vredesmissies bij de VN. Hij volgt daarmee de Australische generaal-majoor Tim Ford op. Cammaert is sinds 1 november 2000 bevelhebber van de VN-missie UNMEE (United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea). Zijn termijn daar loopt op 31 oktober aanstaande af, hij wordt als commandant van UNMEE opgevolgd door de Britse generaal-majoor Robert Gordon.

Voor Cammaert commandant van UNMEE werd, was hij commandant van de United Nations Multinational Stand-by High Readiness Brigade (SHIRBRIG). Daarvoor was Cammaert ondermeer commandant van een multinationale UNPROFOR-brigade van de Verenigde Naties in Bosnië en commandant van het Nederlandse bataljon mariniers dat in 1992 en 1993 deel nam aan de VN-vredesmissie in Cambodja. Eerder in zijn loopbaan, van 1979-1981, werkte hij twee jaar als "exchange officer" bij het Britse Korps Mariniers.

UNMEE ziet toe op de wapenstilstand tussen Ethiopië en Eritrea. Twee jaar geleden namen ongeveer 1.250 militairen van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee deel aan deze vredesmissie. (foto: Hennie Keeris)