Ingezonden persbericht

Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

SID-NEDERLAND GEEFT AFTRAP SEIZOEN 2002-2003 MET CONFERENTIE OVER EXTERN

BELEID EUROPESE UNIE

dinsdag 22 oktober 2002, 17.00 uur, Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

De Europese Unie wordt meer en meer een wereldspeler: economisch, politiek en ook sociaal en cultureel. Dat lijkt vaak bewust, maar soms is het ook tegen wil en dank. Een helder geïntegreerd extern Europees beleid zou hierin uitkomst moeten bieden, maar hoe staat het daar eigenlijk mee? Die vraag staat op dinsdag 22 oktober aanstaande centraal op de conferentie 'EUROPA IN EEN GEFRAGMENTEERDE WERELD: EXTERN BELEID EU ONDER DE LOEP' in het Amsterdamse Felix Meritis. Politici, wetenschappers en opinieleiders houden daar het ontwikkelingsbeleid, het handelsbeleid én het veiligheidsbeleid van de EU tegen het licht. Sprekers zijn onder meer: Sylvia Borren (Novib), Wim van Eekelen (lid Europese Conventie, lid Eerste Kamer voor de VVD, voorzitter), Jos van Gennip (Society for International Development, lid Eerste Kamer voor het CDA), Jan Hoekema (Atlantische Commissie, oud-lid Tweede Kamer voor D66), Bert Koenders (buitenlandwoordvoerder PvdA Tweede Kamer), Jan Marijnissen (fractievoorzitter SP Tweede Kamer), Frans Timmermans (lid Europese Conventie, lid Tweede Kamer PvdA), en een vertegenwoordiger van VNO/NCW.

De conferentie wordt georganiseerd door de Nederlandse afdeling van de Society for International Development, de Vereniging Democratisch Europa, het Forum voor Democratische Ontwikkeling, de European Foundation on Social Quality en de Felix Meritis Foundation in het kader van het project 'Voice of Civil Europe'. Ook de Europese Beweging Nederland en de Atlantische Commissie verlenen medewerking.

De conferentie is voor wat betreft het gedeelte over het EU-ontwikkelingsbeleid een vervolg op de succesvolle SID-lezingenserie 2000 'Europa en het Zuiden: Wereldspeler Buitenspel' en bedoeld als opstap naar een follow-up conferentie van SID-internationaal in Brussel volgend jaar. De conferentie is voor SID-Nederland tevens de aftrap van het seizoen 2002-2003.

VRAGEN

Verspreid over drie workshops en een plenaire sessie treden deskundigen uit diverse disciplines en maatschappelijke organisaties met elkaar in debat over de verschillende aspecten van de externe politiek van de EU. Vragen die daarbij aan de orde zijn luiden:

· Welke eisen worden er gesteld aan een Europees extern beleid?
· Hoe zijn de gedachten hierover in de Europese Conventie en hoe denken Nederlandse organisaties en burgers hierover?

· De leden van de Europese Conventie blijken het eens te zijn over het belang van een gemeenschappelijk extern beleid, maar welke vorm zal het krijgen?

· Hoe staat het met de werkbaarheid als de Unie wordt uitgebreid tot 25 of meer lidstaten?

WORKSHOPS


1. Het Buitenland- en Handelsbeleid
Op dit moment voert de EU een relatief protectionistisch beleid ten aanzien van de buitenwereld. Dit heeft mede als gevolg dat landbouw- en andere producten door landen in Afrika en Midden- en Oost-Europa nauwelijks verkocht worden binnen de EU. Moet Europa deze barrières handhaven of snijdt zij zich daarmee in de eigen hand?


2. Het Veiligheids- en Defensiebeleid
In de Conventie wordt volop gedebatteerd over het einddoel van de Europese integratie. Moeten staten inzake het defensiebeleid - een traditioneel zeer gevoelig terrein - hun nationale soevereiniteit overdragen? Zo ja, in welke mate moet dit dan gebeuren? Hoe staan de kandidaatlanden hier tegenover? Hoe zit het met de parlementaire controle hierop? Welke rol moet Europa zich aanmeten tegenover andere grote mogendheden? Welke rol wil Europa zichzelf toeëigenen in de strijd tegen terrorisme? Kan er sprake zijn van een effectief gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid in een Europa waarin straks 25 lidstaten zetelen?


3. Ontwikkelingssamenwerking
Democratie en good governance worden dikwijls, onder andere in UNDP's recente Human Development report 2002, gesteld als voorwaarde voor ontwikkeling. Hoe kan Europa een effectieve aanpak ten aanzien van ontwikkeling bieden en welke bijdrage kan het leveren bij het versterken van democratie in de wereld? Hoe kan de recent opgerichte Afrikaanse Unie een belangrijke partner voor de EU worden in de vormgeving van het externe beleid ten aanzien van dit continent?

In de afsluitende plenaire sessie komen de resultaten van de workshops aan de orde en wordt gedebatteerd worden over de rol en de verantwoordelijkheid van Europa in een gefragmenteerde wereld en de pijlers waarop haar extern beleid moet steunen.

PRAKTISCHE GEGEVENS

Datum: 22 oktober 2002
Aanvang: 17.00u
Einde: 22.00u
Lokatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324 Amsterdam Voertaal: Nederlands
Informatie en Voice of Civil Europe , Ernst John Kaars Sijpesteijn: telefoon 020-626 23 21.
SID-Nederland, Rolf Wijnstra, 010 4367891
Webdiscussie: Het Forum voor Democratische Ontwikkeling is een digitaal debat gestart over de conferentiethema's op www.forumdemocratie.nl.