Socialistische Partij

OMO-Plan voor particuliere school verwerpelijk

22-10-2002 * Het plan van scholenvereniging Ons Middelbaar Onderwijs om een particuliere
school op te richten is volstrekt onaanvaardbaar. Dat vindt SP-Kamerlid Fenna Vergeer, die demissionair onderwijsminister Van der Hoeven oproept om dit initiatief onmiddellijk stop te zetten.

Het Kamerlid is zeer verontrust over het idee dat een publiek bekostigde middelbare scholenvereniging een particuliere poot begint. Volgens haar zal dit leiden tot ondoorzichtige geldstromen waarbij belastinggeld wordt gebruikt voor particulier onderwijs. Vergeer: "Privéscholen zouden sowieso niet nodig moeten zijn in een rijk land als Nederland. De overheid dient te voorzien in goed onderwijs voor iedereen."

Omdat de regering die doelstelling niet waarmaakt, worden steeds meer privéscholen opgericht. Het leidt echter tot een keiharde tweedeling, omdat alleen kapitaalkrachtige mensen de gigantische prijzen voor particulier onderwijs kunnen opbrengen. "Als de minister dit plan niet tegenhoudt,zullen andere publiek bekostigde scholen op een idee worden gebracht. Dat vind ik een verwerpelijke gedachte," aldus Vergeer.