Ingezonden persbericht


Persbericht

"Vakspecialist meest gebaat bij branchegerichte banenportaal"

door Arjan van 't Hof, oud directeur Jobnews

Vakspecialisten zullen voor hun carrière steeds beter hun weg weten te vinden op internet. Daarbij zullen ze het best worden bediend door vacaturesites die zijn gespecialiseerd op hun vakgebied. Daar vinden zij een beter, toegespitst aanbod, dat nauwer aansluit op hun behoefte. Dat zegt oud-directeur Arjan van 't Hof van Jobnews vandaag in een interview op Inframatch.nl. Volgens de voormalig pionier op de elektronische banenmarkt gaan mensen die gespecialiseerde functies vervullen, ten onder in het geweld van de grote, anonieme internetvacaturebanken.

De vakspecialist weet vandaag de dag prima zijn weg te vinden naar branchegerichte banenportals, constateert Arjan van 't Hof, die sinds twee jaar directeur is van YellowMind, een bedrijf dat dynamische websites ontwerpt en bouwt voor derden met voorbeelden als stagecentrum.nl, het pas gestarte freelancecentrum.nl en itclicks.nl, de relatie- en datingsite. "Het mooie van gespecialiseerde sites is dat ze de taal van de omgeving spreken. Ze sluiten aan bij het umfeld van het vakgebied en daarmee bij de belevingswereld van de bezoeker. Het gaat om clubgevoel. Ze creëren een community. Een goede brancheportal straalt ook autoriteit uit." Professionals kunnen elkaar daarom uitstekend vinden op nichesites, aldus Van 't Hof. "Weliswaar zijn binnen de grote carrièreportals wel gespecialiseerde niches te definiëren, maar deze halen het nooit bij de specifieke kennis en 'tone of voice' van de brancheportal."

Op internet zijn op dit moment een groeiend aantal voorbeelden van vakgerichte brancheportals terug te vinden. Naast Inframatch.nl (voor infra-personeel, van weg- en waterbouwkundigen tot en met milieupersoneel), dat ruim 10.000 vaste bezoekers per maand heeft en sinds april 2000 in de lucht is, zijn er ook dergelijke sites voor juristen, medisch personeel en wetenschappers. De gespecialiseerde sites bieden vaak meer service, zoals hulp bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief, maar ook algemeen nieuws over ontwikkelingen in het vakgebied. Van 't Hof ziet de website van een bedrijf als een prima plek om vacatures te presenteren. Kleine en middelgrote bedrijven zijn echter niet altijd even gemakkelijk te vinden op het net. Dat is jammer, want zo missen vaak interessante werkgevers de kans om een goede specialist aan de haak te slaan. Als logisch gevolg komen dan ook de branchegerichte banenportals in beeld. Doorplaatsing naar gespecialiseerde banensites is relatief eenvoudig, omdat gegevens al digitaal beschikbaar zijn. De kosten voor een werkgever om zo aan personeel te komen, zijn daardoor relatief gering.

Noot voor de redactie (