Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Postbus 90801 Tweede Kamer der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 22 Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-Gravenhage Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk SV/A&L/02/80275

Onderwerp Datum wetsvoorstel verlenging 22 oktober 2002

loondoorbetalingsverplichting bij ziekte
Op 17 oktober jl. vroeg ik per brief uw aandacht voor het belang dat gemoeid is met een voorspoedige behandeling van het wetsvoorstel verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Dit wetsvoorstel betreft nieuwe ziektegevallen per 1 januari 2003. De verlenging van de periode van loondoorbetaling van een naar twee jaar treedt in vanaf 1 januari 2004. Het wetsvoorstel kan niet los gezien worden van alle maatregelen die getroffen moeten worden voor de periode volgend op die gedurende welke de loondoorbetaling geldt, maar evenmin van het voornemen om de loondoorbetaling tijdens het tweede ziektejaar beperkt te doen blijven tot 70 %. Om te bewerkstelligen dat het wetsvoorstel in de context van dit samenstel beoordeeld zal gaan worden, deel ik u hierbij mede dat het besluit waarmee de inwerkingtreding van de wet wordt vastgesteld tijdig voor 1 januari 2004 aan een voorhangprocedure wordt onderworpen. Dit houdt in dat de Tweede Kamer in staat zal worden gesteld om aan te geven of men al dan niet kan instemmen met dat besluit. Hiermee wordt verzekerd dat de nieuwe Tweede Kamer zelf kan beoordelen of men meent dat alsdan een voldoende samenstel van maatregelen aanwezig is om de wet van kracht te doen zijn.
De gelegenheid tot dit parlementaire debat biedt alle mogelijkheid tot het betrekken van relevante maatschappelijke discussies. Zeker bij een wetsvoorstel als het onderhavige zullen de sociale partners gehoor moeten kunnen vinden bij het kabinet en uw Kamer als het gaat om onderwerpen die zo rechtstreeks de belangen van werkgevers en werknemers raken.




---

Anticiperend op het oordeel van de Tweede Kamer verplicht deze procedure het kabinet om de Tweede Kamer zodanig zicht te geven op het totaalpakket, dat het verantwoord is om het wetsvoorstel voor 1 januari 2004 in werking te laten treden. Omdat het wetsvoorstel voorziet in beperkte onmiddellijke werking, dat wil zeggen dat bij inwerkingtreding alle werknemers die ziek zijn geworden vanaf 1 januari 2003 onder de verlenging van de loondoorbetaling vallen, zal de voorhangprocedure geen vertraging veroorzaken.
De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(mr. A.J. de Geus)