European Commission

IP/02/1540

Brussel, 22 oktober 2002

Verontreiniging in de Europese steden - Commissielid Busquin is verheugd over het succes van de eerste dag van het PEOPLE-project

Om 20 uur loopt vandaag de eerste fase af van het door de Commissie gefinancierde PEOPLE-project ('Population Exposure to Air Pollutants in Europe' - Blootstelling van de Europese bevolking aan luchtverontreiniging - zie ook IP/02/1310). Vanaf 8.00 's ochtends hebben 130 vrijwilligers in Brussel en 200 in Lissabon een verontreinigingsdetector gedragen (telkens gedurende maximaal 12 uur). "Ik ben blij met de vlotte start van dit project", aldus het met het EU-onderzoeksbeleid belaste Commissielid Philippe Busquin. "Wij weten dat 70 tot 80% van de luchtverontreiniging door het wegverkeer wordt veroorzaakt. Met het PEOPLE-project meten we op een nauwkeuriger wijze hoeveel benzeen er zit in de lucht die we inademen. Benzeen is een kankerverwekkende stof die voornamelijk wordt geproduceerd door het verkeer en het roken van tabak. Vrijwilligers meten in beide steden de benzeenwaarden op 50 plaatsen buiten (straten, parken, metrostations, enz.) en 50 plaatsen binnen (scholen, winkels, kantoren, cafés, enz.). Het eindresultaat zal in februari 2003 worden gepresenteerd."

"Ondanks de strenge EU-emissienormen is benzeen nog altijd een belangrijke risicofactor in onze streden", verklaarde Commissielid Busquin. "Daarom moet er onderzoek blijven gebeuren naar de situatie ter plaatse en de handhaving van de regelgeving. Projecten zoals het PEOPLE-project geven beleidsmakers, personen die beroepshalve met gezondheidszorg en het milieu bezig zijn en het grote publiek een duidelijker zicht op de luchtverontreiniging in de Europese steden en op het effect daarvan op de volksgezondheid. Dit zal de beleidsmakers helpen bij het verfijnen van hun verkeers- en vervoerbeleid en zal het voor het grote publiek mogelijk maken om op het gebied van persoonlijke en gezondheidskwesties, zoals het verkeer naar het werk of roken, de juiste keuzes te maken om blootstelling aan verontreiniging te minimaliseren."

Het PEOPLE-project is opgezet met het oog op het onderbouwen van toekomstige benzeenwetgeving van de EU. Er wordt nieuwe bemonsteringsapparatuur gebruikt om benzeenniveaus in korte tijdsperiodes te meten. Benzeen is ook een merkstof voor andere door het verkeer geproduceerde verontreinigende stoffen zoals koolmonoxide, stikstofoxiden, vluchtige organische verbindingen en zwevende deeltjes. De monitoring van benzeen geeft daarom ook inzicht in de blootstelling aan andere verontreinigende stoffen. In de lente van het komende jaar zal de Commissie een soortgelijk experiment uitvoeren in Boekarest, Boedapest en Madrid. Later in 2003 wordt het onderzoek voortgezet in Belgrado, Berlijn, Dublin, Ljubljana, Parijs, Rome Wenen.

Meer informatie is te vinden op de web-site:

http://www.people-pt.net/eindex.html