Gemeente Alphen aan den Rijn


Alphen aan den Rijn wint Veiligheidsprijs RPC Veilig Hollands Midden

De gemeente Alphen aan den Rijn is winnaar van de Veiligheidsprijs RPC (Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing) Veilig Hollands Midden. De gemeente wint deze prijs met het project Veilig thuis in eigen huis. Dit project is juist zo bijzonder vanwege de simpele maar vooral integrale aanpak door de Alphense brandweer, de politie, de Stichting Thuiszorg Groot Rijnland en de gemeente. Brandweercommandant de heer ing. Hans Zuidijk nam de prijs (een oorkonde, een cheque ter waarde van 2.250,00 en een bronzen beeldje) donderdag 24 oktober 2002. namens de projectgroep in ontvangst.

Veiligheid in en om de woning is één van de speerpunten uit de nota Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente. Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, de Alphense brandweer, Stichting Thuiszorg Groot Rijnland en de politie HollandsMidden, kwam na onderzoek tot de conclusie dat de doelgroep (ouderen en hulpbehoevenden) beter bediend is met één simpele folder in plaats van grote hoeveelheden informatie vanuit allerlei hoeken.

In de door de werkgroep ontwikkelde folder staan onder meer tips voor ouderen en hulpbehoevenden om op eenvoudige wijze hun veiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld tips over hoe oplichters buiten de deur te houden, losliggende snoeren weg te werken, brandveiliger maken van de woning enz. Verder zit er in de folder een meterkastkaart bedoeld om waarschuwingtelefoonnummers van familieleden of bekenden op te nemen.

Naast het ontwikkelen van de folder is door de brandweer een instructie verzorgd over veiligheid in woningen aan circa 300 medewerkers van de Stichting Thuiszorg Groot Rijnland. Deze medewerkers hebben de folders vervolgens met hun cliënten doorlopen en de meterkastkaart ingevuld. Als extraatje zit in de folder een kortingsbon waarmee cliënten voor een klein bedrag een rookmelder kunnen aanschaffen en kunnen laten installeren. Daarnaast hebben de medewerkers van de politie een training gekregen hoe zij 's avonds en 's nachts veilig over straat naar hun cliënten kunnen gaan.

Inmiddels heeft het project ruim aandacht van de pers gekregen waardoor nu al een groot aantal aanvragen uit het hele land voor de folder is ontvangen.

Persbericht 59, 25 oktober 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 25 oktober 2002 laatste wijziging