Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 27-10-2002 Snelheidsmetertest naar wens verlopen
VerkeersTeam Flevoland, 06-5140 1953

Ondanks het slechte weer hebben zaterdag op de Larserringweg bij Lelystad toch 224 automobilisten en 1 motorrijder gebruikt gemaakt van de mogelijkheid hun snelheidsmeter te vergelijken met de radarapparatuur. De verschillen in de prestaties van de snelheidsmeters waren behoorlijk groot. Bij 50 km/h bedroeg de laagste werkelijke snelheid 40 km/h, terwijl de hoogste 55 km/h was. Bij 80 km/h was dat 63 en 88 en bij 100 km/h liepen de afwijkingen op van 86 aan de onderkant tot 109 aan de bovenkant.

Veel deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om zich op de hoogte te stellen van de door het VerkeersTeam gebruikte apparatuur. Vooral de videoauto en de lasergun trokken veel aandacht, terwijl ook de door 3VO ingezette kantelsimulator druk gebruikt werd en veel mensen aan den lijve ondervonden hoe het is om in een auto te zitten, die op z`n dak ligt. Vooral het eruit komen lijkt dan moeilijk, maar met de juiste techniek blijkt het toch eenvoudig te zijn.

Een kleine enquete werd door 133 deelnemers ingevuld. Maar liefst 91 van hen bleken tenminste 1 x per week met een snelheidscontrole te worden geconfronteerd. Op de vraag naar de frequentie van de snelheidscontrole antwoorddden er 60 dat het te veel was, terwijl 27 vonden dat er nog wel meer gecontroleerd mocht worden. 46 respondenten vonden het aantal controles wel goed zo.

Ook werd de vraag gesteld naar de verieling van flitspalen. Slchts 11 van de 133 vonden dat prima, terwijl 101 (75,9%) vonden dat dat afgelopen moest zijn en 21 respondenten geen mening hadden.

Ook vertegenwoordigers van fanatieke anti-snelheidsorganisaties, zoals de TufTufClub en Flitsservice, hebben aan de snelheidsmetertest deelgenomen.