Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 27-10-2002 Persbericht van politie en brandweer Zuid Limburg LE/MD Gemeenschappelijk persbericht storm

Maastricht Storm bezorgt hulpdiensten handenvol werk

De storm die vanaf zondagmiddag over het land trok bezorgde de Zuid-Limburgse hulpdiensten handenvol werk. Het call center in het hoofdbureau van politie in Maastricht moest met dubbele bezetting werken om de vele honderden meldingen voor brandweer en politie te kunnen verwerken. De brandweer in Zuid Limburg kreeg ongeveer 800 meldingen die om inzet vroegen. De politie moest 400 keer in actie komen. Door de hulpdiensten werden de inwoners van Limburg geadviseerd niet de straat op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk was.

De meldingen hadden voornamelijk betrekking op afgewaaide dakpannen, afgereten takken en omgevallen bomen. De meldingen kwamen uit alle delen van de regio. De brandweer was op volle sterkte druk doende met het doorzagen van de omgevallen bomen en het verwijderen van de boomresten van het wegdek.

Als gevolg van de hevige windvlagen raakte een aantal mensen gewond. Omstreeks 12.40 uur raakte een 31 jarige inwoner van Heerlen op de Sittarderweg in Heerlen toen hij op zijn brommer de bocht nam bij de Agaatstraat. Hij werd door een windvlaag gegrepen, raakte de controle over het stuur kwijt en raakte de middengeleider. Hij sloeg vervolgens over de kop. Hij werd per ambulance naar het Atrium vervoerd. In Bemelen viel een boom op een fietster. Zij werd met onbekend letsel overgebracht naar het AZM.

In Sittard kwam op de Rijksweg een oudere dame tengevolge van een windvlaag ten val en brak hierbij haar arm. Ook hier zorgde de ambulancedienst dat het slachtoffer snelle medische hulp kreeg. In Geulle raakte een brandweerman van het korps Meerssen gewond toen hij tijdens een inzet door de vliering van een schuur zakte. Hij werd met een hersenschudding en een gebroken pols in het ziekenhuis opgenomen.

Een bloemlezing uit de meldingen: Omstreeks 12.00 uur dreigde op de Keerenderkerweg in Stein een 8 meter hoge steiger op een woning aan de overzijde van de straat te vallen. Door de politie werd de straat afgezet en de brandweer heeft de steiger verankerd. Door het zwiepen van de steiger liep de nieuwbouwwoning schade op.

Op de Steenweg in Sittard waaide een hek op een voertuig dat hierdoor beschadigd werd. Op de Bieslanderweg in Maastricht knapte omstreeks 14.00 uur een boom halverwege af en kwam op de rijbaan terecht. De vallende boom beschadigde een woning en een geparkeerde auto. Van een andere boom braken grote takken die in de boom bleven hangen. Omdat werken met een hoogwerker onmogelijk was werd de Bieslanderweg afgezet.

In de Mauritslaan in Geleen waaide een boom om tegen een woning waardoor een deel het dak werd vernield. In zijn val beschadigde de boom nog eens twee voertuigen.

Omstreeks 14.45 uur werd in Maastricht de Prins Bisschopsingel in de richting van de Kennedybrug gedurende enige tijd voor verkeer gesloten. Reden was een fikse boom die dreigde af te knappen. Door de brandweer werd de boom omgezaagd.

In Kerkrade viel tegen 18.00 uur een boom op de bovenleiding van het spoor aan de Kaffebergsweg. Hierdoor kon de trein niet verder rijden. Alle treinreizigers moesten de trein verlaten.

In Kerkrade in de Pastoor Verheggestraat raakten tien woningen onbewoonbaar omdat het dak van dit appartementencomplex ten gevolge van een windvlaag zwaar beschadigd raakte. De bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht.

In Sittard werd door de brandweer aan de Millenerweg een veulen uit een beek gered. Het diertje was door de sterke wind in het water terecht gekomen.

Op de Hertogsingel in Maastricht viel een boom op een woning. Deze woning liep hierbij aanzienlijke schade op.