ECOFYS

Persbericht 24 oktober 2002

Basisschool Goes neemt innovatief energiesysteem in gebruik

De nieuwbouwwijk Ouverture is door de gemeente Goes opgezet als een hoogwaardige en duurzame woonwijk. Ecofys ontwikkelde voor de gemeente een innovatief concept zodat de energievoorziening van de wijk op een duurzame manier ingericht kan worden. Er worden individuele warmtepompen toegepast die gebruik maken van een gezamenlijke bron in collectief beheer. Dit innovatieve en energiezuinige systeem zal na de herfstvakantie, op 28 oktober, als eerste in gebruik genomen worden door een school. Het concept resulteert in een 30% lagere CO2 emissie ten opzichte van het gebruik van HR-ketels.

Hoe werkt het?
Warmtepompen worden gebruikt voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming. In de winter wordt water uit een 'warme bron' in de bodem opgepompt en door de warmtepomp efficiënt omgezet naar een hogere bruikbare temperatuur. Het afgekoelde water wordt vervolgens in een 'koude bron' teruggepompt. 's Zomers wordt het systeem omgekeerd en kunnen de woningen en het schoolgebouw rechtstreeks vanuit de bron gekoeld worden.

Duurzame nieuwbouwwijk Ouverture
De toepassing van individuele warmtepompen in collectief beheer beantwoordt aan de ambities voor duurzaam bouwen van de Gemeente Goes. In totaal zullen 337 woningen worden uitgerust met een warmtepomp die gebruik maakt van een gezamenlijke bron in collectief beheer. Door dit concept is minstens 25% van de energie duurzaam. Naar aanleiding van het aanbestedingstraject, verzorgd door Ecofys, werd Essent geselecteerd als energiepartner voor de aanleg, het beheer en de exploitatie van de energievoorziening. De woningen in de duurzame woonwijk Ouverture zijn niet duurder dan woningen voorzien van conventionele energiesystemen.

In Ouverture wordt momenteel nog volop gebouwd. De nieuwe basisschool opent echter al op maandag 28 oktober haar deuren. De school zal dan als eerste gebouw in de wijk gebruik maken van de duurzame energievoorziening op basis van warmtepompen.

Ecofys bv
Ecofys (www.ecofys.com) is een vooraanstaand bedrijf op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Meer dan 150 medewerkers in zes landen leveren geïntegreerde duurzame energieoplossingen. Ecofys is onderdeel van de Econcern groep (www.e-concern.com), met de missie 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'.