Ingezonden persbericht

TROS
Afdeling Communicatie
Hilversum, 27-10-2002

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 28 oktober
Nederland 2 - 19.30 uur

TROS RADAR ONTHULT:
VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJEN BETALEN ZWART WERK

In de uitzending van maandag 28 oktober a.s. besteedt TROS RADAR aan verzekeringsmaatschappijen die er bij letselschade-slachtoffers op aandringen om zwartwerkers in te huren.

In de uitzending van RADAR onder meer het verhaal van een belastinginspecteur die als gevolg van een ongeluk niet meer in staat was zijn zojuist aangeschafte woning zelf op te knappen. De verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van het ongeluk erkent de volledige aansprakelijkheid. De belastinginspecteur bood de verzekeraar een offerte aan van een aannemer. De verzekeraar vond het wel erg veel geld en vroeg of de klus niet geklaard kon worden door een mannetje in de buurt dat niet moeilijk doet over bonnetjes.

"Het is vaak zo dat bij schaderegelingsgesprekken bij mensen thuis door de verzekeraar wordt aangedrongen of minimaal gesuggereerd: kun je daar niet een zwarte hulp voor vinden? Simpelweg omdat dat goedkoper is", stelt letselschade-advocaat mr. F. Schultz in het TROS-consumentenprogramma RADAR. Volgens Schultz en zijn collega mr G. Verkruisen is het aanzetten tot illegale praktijken door gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen aan de orde van de dag.

Deze gang van zaken is zo geaccepteerd dat zelfs rechters instemmen met het vergoeden van zwarte klussers. De discussie over het vaststellen van de schade loopt vaak zo hoog op dat een gang naar de rechter onvermijdelijk is. "In veel procedures die wij volgen, daar vorderen wij ook zwarte hulp en dan wordt het ook toegewezen als je het maar kunt bewijzen", vertelt mr. Schultz.

Verzekeraars beroepen zich in dergelijke situaties op de schadebeperkingsplicht. Dat wil zeggen dat een gedupeerde een verzekeringsmaatschappij niet onnodig op kosten mag jagen. In de praktijk blijkt bovendien dat de verzekeraar een stuk sneller uitbetaalt als de letselschadeslachtoffers akkoord gaan met de aankoop van zwarte goederen of het in dienst nemen van zwartwerkers. Veel slachtoffers voelen zich door de verzekeraar gedwongen om aan deze illegale praktijken mee te doen.

"Op zichzelf staat het verzekeraars natuurlijk vrij om binnen de grenzen van de wet te proberen om zo min mogelijk uit te keren als je dat per se zou willen. Ik vind dat niet netjes maar als je dat zou willen dan zou dat mogen. Maar om daarbij gebruik te maken van wetsovertredingen en zeker op grote schaal met grote bedragen en echt als beleid, dat gaat me echt veel te ver." aldus mr Verkruisen.

Het Verbond van Verzekeraars ontkent in alle toonaarden dat verzekeraars schadevergoedingen voor zwartwerkers uitkeren. D66 Tweede Kamerlid Boris Dittrich gaat deze ontoelaatbare praktijken politiek onder de aandacht brengen.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

RADAR is ook te vinden op internet: www.trosradar.nl.