Gemeente Eindhoven

28 oktober 2002, no. 194

Veel overlast en twee lichtgewonden

Zware storm teistert regio Eindhoven

De zware storm die gistermiddag en -avond de regio Eindhoven teisterde, heeft veel overlast veroorzaakt. De politie, brandweer en de GGD zetten een maximaal aantal eenheden in om de ongeveer vijftienhonderd meldingen die binnenkwamen af te handelen. In de loop van de avond werden trein- en busverkeer stil gelegd. Hoe groot de schade is die de storm aanrichtte, is nog niet bekend.

Er werd door politie, brandweer en geneeskundige hulpdienst op regionaal niveau overlegd om te zorgen voor een goede afhandeling van de incidenten. Bij politie en brandweer kwamen meldingen binnen van omgewaaide bomen, weggewaaide dakpannen en andere incidenten. Om de incidenten op te lossen zette de politie eenenveertig eenheden in en de brandweer vierenveertig. Dat betekent dat er ongeveer tachtig politieagenten en driehonderd brandweerlieden in de weer waren om de incidenten op te lossen. Omdat de hulpdiensten de vraag om bijstand niet aankonden, werden prioriteiten gesteld voor hulpverlening. In eerste instantie werden gewonden geholpen, daarna werd hulp geboden bij schade aan particulier bezit. Vervolgens werden wegen vrijgemaakt en daarna kwam de rest van meldingen aan de beurt.

Gewonden
De GGD had tien ambulances paraat staan maar daar werd slechts één keer gebruik van gemaakt; één brandweerman raakte gewond toen een boom omgezaagd werd. Elders raakte nog iemand gewond door een vallende tak. Deze persoon kon zelfstandig de EHBO bereiken.

De gemeente stelde de sporthal Haagdijk voor eventuele opvang van mensen die geëvacueerd moesten worden. Dit bleek niet nodig te zijn.

Incidenten
Bij de meldkamers van politie en brandweer kwamen, behalve afgewaaide takken, onder meer de volgende meldingen binnen: - in Bladel is het zwembad ontruimd vanwege loslatende dakplaten; - in Bergeijk is een paard onder een boom gekomen; - op de Geldropseweg is het bitumen dak van een appartementencomplex afgewaaid (het betonnen dak zit er nog op). De omgeving (niet de weg) is afgezet; - in Budel is een boom op een woning gevallen.