GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 oktober 2002 10:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zelfdodingen onder asielzoekers onaanvaardbaar hoog

(28 oktober 2002)

Kamervraag
Het aantal zelfdodingen onder asielzoekers in de centrale opvang ligt minimaal ongeveer 2,14 maal zo hoog als onder de Nederlandse bevolking, zo blijkt uit onderzoek. Femke Halsema heeft hierover vragen gesteld aan minister Nawijn. Eerder al stelde Halsema vragen over het relatief hoge aantal zelfdodingen onder minderjarige alleenstaande asielzoekers. De minister van vreemdelingenzaken dient maatregelen te nemen om de uitzichtloze situatie waarin veel asielzoekers verkeren, te verbeteren. Deze uitzichtloze situatie wordt door de onderzoekers namelijk gezien als de belangrijkste motivatie voor asielzoekers om suïcide te plegen.

Schriftelijke vragen van lid Halsema (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake suïcide onder asielzoekers


1. Kent u de studie 'Vreemd en verdacht', waarin wordt vermeld dat uit dossieronderzoek blijkt dat suïcide onder asielzoekers relatief veel meer voorkomt dan onder een doorsnee van de bevolking?


2. Heeft u de beschikking over cijfers waaruit de totale omvang blijkt van het aantal zelfdodingen onder asielzoekers? Zo ja, klopt het dat het suïcidecijfer onder asielzoekers in de centrale opvang 2,14 maal zo hoog is als onder de Nederlandse bevolking, of is dit slechts de ondergrens? Bent u eventueel bereid om onderzoek te laten verrichten om een nauwkeuriger beeld te krijgen?


3. Wat vindt u van de aanname dat suïcide onder asielzoekers samenhangt met traumatische ervaringen én met de verblijfssituatie? Vindt u dat de huidige opvang van asielzoekers voldoende is gericht op het voorkomen van suïcide onder asielzoekers? Zo ja, waaruit blijkt dat?

4. Kunt u aangeven welke concrete beleidsmaatregelen u van plan bent te nemen om suïcide onder asielzoekers terug te dringen?
Den Haag, 24 oktober 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -