Politie Amsterdam-Amstelland

Doden bij brand
28-10-2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag stierven in een woning aan de Amsterdamse Ruysdaelkade twee jonge vrouwen (28 jaar) toen de woning waarin zij zich bevonden geheel uitbrandde. Het betrof de bewoonster en een vriendin. De brandweer was snel ter plaatse maar kon het drama niet meer voorkomen. De gehele derde etage van het pand werd verwoest. De overige verdiepingen liepen forse rook- en waterschade op. De bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht. De brand ontstond rond één uur waarschijnlijk in de hal van de woning op de derde etage. Daardoor was deze vluchtweg voor de slachtoffers afgesloten. De technische recherche heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Hoe de brand precies is ontstaan is nog niet duidelijk. Wel is gebleken dat er geen sprake is van een misdrijf of een technisch defect (zoals kortsluiting). De politie gaat uit van een tragisch ongeval. Storm bezorgt veel werk
28-10-2002. De storm die gisteren ons land aandeed heeft ook in Amsterdam en omgeving voor veel problemen gezorgd. Gelukkig bleef het vooral beperkt tot materiele schade, veroorzaakt door omgewaaide bomen, rondvliegend straatmeubilair en andere projectielen. Brandweer en politie werden overspoeld met meldingen. De politie heeft uiteindelijk de BRATRA (Brand en Traangasgroep) van de Mobiel Eenheid ingezet om de brandweer te assisteren bij het in stukken zagen van omgevallen bomen. Bij het Centraal Station begaf in de loop van de dag een deel van het dak het. Hierdoor is de De Ruiterkade gedurende lange tijd afgesloten geweest. In totaal kreeg de politie ruim 750 meldingen te verwerken die te maken hadden met de storm.
Amstel in gereden
28-10-2002. Zaterdagochtend rond halfvijf probeerde een 28-jarige man te ontkomen aan een politiecontrole vanwege diverse verkeersovertredingen. De verdachte raakte met zijn bestelbusje van de weg en reed het water van de Amstel in. Hij probeerde uit de handen van de politie te blijven door naar de overkant te zwemmen. Daar werd hij aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De verdachte heeft bekend het busje eerder die nacht te hebben gestolen. De man zal vandaag worden voorgeleid bij de officier van justitie.


---

Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.


---

Twee doden bij aanrijding
21-10-'02. Gisternacht rond één uur zijn bij een verkeersongeval op de Ookmeerweg twee jonge mannen om het leven gekomen. Beide slachtoffers, een bestuurder van 19-jaar oud en een 20-jarige passagier, zaten in een auto die tegen een boom tot stilstand kwam. De auto waarin de slachtoffers zaten reed over de Ookmeerweg in de richting van Badhoevedorp. In een flauwe bocht verloor de bestuurder, vermoedelijk door hoge snelheid waarmee werd gereden, de macht over het stuur. Een mogelijke wedstrijd tussen twee voertuigen is zeer waarschijnlijk de aanleiding van dit ernstige ongeval. De politie heeft drie mannen gearresteerd die ervan worden verdacht in de auto te hebben gezeten waarmee de race was aangegaan. De politie is op zoek naar mensen die de auto's hebben zien rijden.

---

Straatroven in Zuidoost
24-10-2002. De politie vraagt uw assistentie bij het oplossen van twee geweldadige straatroven in Zuidoost in de omgeving van metrostation Ganzenhoef.

---

Drugsaanhouding
28-10-2002. Zaterdagochtend rond negen uur zijn een man van 31 en een vrouw van 29 aangehouden vanwege het bezit van verdovende middelen. Toen politiemensen bij de woning aanbelden probeerde de man via de achterzijde weg te vluchten. Hij en de bewoonster werden aangehouden in verband met de aanwezigheid van meer dan een kilo hasj, meer dan een halve kilo henneptoppen en speciaal verpakkingsmateriaal. Een apparaat om vacuüm te verpakken werd ook in beslag genomen. Beide verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

Uit de bocht gevlogen
28-10-2002. Vrijdagavond vloog een 48-jarige man uit Haarlem met zijn auto uit de bocht op de A10 ter hoogte van afrit S108. Het slachtoffer is met onbekend letsel opgenomen in het ziekenhuis. Daar is bloed van hem afgenomen om vast te stellen of hij te diep in het glaasje gekeken had. De uitslag hiervan is nog niet bekend.
Kind door ruit
28-10-2002. Een 4-jarig jongetje raakte zaterdagmiddag zwaargewond toen hij zijn evenwicht verloor en door de ruit van de keukendeur viel. Hij werd met een slagaderlijke bloeding aan de hals naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij werd opgenomen. Een politieman die snel ter plaatse was, heeft de wond direct dichtgedrukt. Dit snelle handelen heeft het knaapje waarschijnlijk het leven gered. Zijn toestand wordt inmiddels stabiel genoemd. De jongen vierde gisteren in het ziekenhuis zijn 5e verjaardag.
Schietpartij: 3 arrestaties
28-10-2002. Zaterdagmiddag hield de politie op het parkeerplatform bij Egeldonk drie mannen (18 tot 22 jaar) aan op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij. De aanhouding was het gevolg van een snelle reactie van de agenten in Amsterdam Zuidoost op een melding van een vechtpartij op Koningshoef. Daarbij zou ook zijn geschoten. De dienders waren snel ter plaatse en zagen nog net een auto wegrijden. De achtervolging werd ingezet en bij Egeldonk stopte de auto en konden de inzittenden worden aangehouden. Op de vluchtroute trof de politie een geladen vuurwapen aan. Wat er precies is voorgevallen wordt nog onderzocht. Tot nu toe heeft zich geen slachtoffer van vuurwapengeweld gemeld. De mannen zijn ingesloten en zitten nog vast. Grote brand manege
28-10-2002. Brandweer en politie rukten zaterdagavond uit voor een grote brand bij een manege aan de Mr. J. Takkade in Aalsmeer. Daarbij raakten 6 personen gewond. Twee van hen werden met ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis vervoerd. In totaal werden 200 paarden en 130 koeien in veiligheid gebracht. Overvallersgilde slaat toe
28-10-2002. Dit weekeinde zijn diverse winkels in Amsterdam overvallen. Daarbij vielen geen gewonden. In één geval werden de medewerkers gekneveld en duurde het enige tijd voordat zij hun vrijheid terugkregen. In alle gevallen wisten de daders met een onbekende buit te ontkomen.

IJdoornlaan
Vrijdagmiddag rond halfzes kwamen twee mannen met bivakmutsen een winkel aan de IJdoornlaan binnen. Ze bedreigden een medewerker achter de kassa met een vuurwapen en eisten geld. De overvallers slaagden er niet in een kassalade te openen waarna zij zonder geld de benen namen.

Johan Huizingalaan
Zaterdagochtend rond halfnegen werd een winkel in huishoudelijke apparaten aan de Johan Huizingalaan door overvallers bezocht. Twee onbekende mannen kwamen de winkel binnen, bedreigden zeven aanwezige personeelsleden met een vuurwapen en eisten geld. Nadat ze dit hadden gekregen, knevelden zij hun slachtoffers en verlieten de zaak met een onbekend geldbedrag.

P.C. Hooftstraat
Zaterdagmiddag even voor vier uur werd een juwelier aan de P.C. Hooftstraat overvallen. De dader, keurig in het pak gestoken, kwam de winkel binnen als klant. Kort daarop ontpopte hij zich als overvaller en bedreigde de aanwezige medewerkers en klanten met een vuurwapen. Hij overhandigde een tas en eiste dat die gevuld werd met juwelen. Nadat een medewerker de inhoud van een vitrine in de tas had gedaan, ging de dader er vandoor.

Van Woustraat
Een videotheek aan de Van Woustraat was zaterdagavond rond kwart voor zeven aan de beurt. Een gewapende man kwam de winkel binnen, bedreigde een medewerker met een vuurwapen en eiste geld. De overvaller deed vervolgens een greep in de kassa en nam de benen.

Doctor Van Gemertplein
Zaterdagavond rond kwart over zeven werd een winkel aan het Doctor A.J.J. van Gemertplein door twee overvallers bezocht. Een medewerker werd met grof geweld benaderd en gedwongen een kluis te openen. Toen dit niet lukte, grepen de overvallers om zich heen en verdwenen met een onbekende buit.