IVKO

Ivko, veertig jaar kunstzinnig onderwijs

De IVKO, school voor Individueel Voortgezet Kunstzinnig Onderwijs, bestaat veertig jaar. Een bijzondere middelbare school. Een groot deel van de opleiding is en was ingeruimd voor expressie-vakken, varierend van pantomime tot fotografie, van bewegingsexpressie tot toneel. Veel leerlingen kwamen na de IVKO terecht op academies voor beeldende kunst of film, toneelscholen en dergelijke.

De school werd opgericht door wat nu wel de kunstpausen van de jaren zestig worden genoemd: Willy Pos en Jan Kassies van de Toneelschool, Hans Snoek van het Scapinoballet en Wim Gehrlings van de Volksmuziekschool. Aanleiding was de situatie van Scapino-leerlingen. Hun balletrooster was dermate ingewikkeld dat er nauwelijks gelegenheid was tot de meer gebruikelijke schoolgang. Besloten werd tot een school met een flexibel rooster, met een tentamensysteem en een kunstzinnig lessenpakket.

Die flexibiliteit was voor scholieren natuurlijk hoogst aantrekkelijk, als snel meldden zich veel kinderen van buiten het Scapino-ballet. De school is steeds een afspiegeling geweest van de Amsterdamse artistieke kringen. De vrije expressie van begin jaren zestig was terug te vinden in de aanpak van de docenten. Critici zagen in die tijd de school nog wel eens als een opvangplaats voor verwende kunstenaarskindertjes, en soms pakte dat inderdaad zo uit , maar het enthousiasme en de vrijheid in die eerste jaren worden nog steeds door oud-leerlingen geroemd. De school liep altijd ver vooruit. Toen in de jaren zeventig elders het roken van sigaretten in de kantine ter discussie stond, werd op de Ivko ruimhartig geblowd. Maar ook eerder dan op andere scholen werd aan het blowen een eind gemaakt.

Nog steeds is de school - inmiddels bestuurlijk een onderdeel van de Montessori-scholengemeenschap, een verzamelpunt van spontane, creatieve, vrijheidslievende leerlingen en docenten,. En nog steeds wordt een glanzende carriere niet als alleenzaligmakend beschouwd.

Een paar duizend leerlingen en oud-leerlingen komen op 7 november bijeen in de Arena (de voormalig Sleep Inn, in Amsterdam Oost, niet het stadion) om te vieren dat de school niet alleen stand heeft gehouden, maar nog volop bloeit. Dat wordt de afsluiting van een jubileumweek, waarin onder andere oudleerlingen workshops organiseren voor hun jonge opvolgers.

Inlichtingen, interviews en. degelijke over de jubilerende Ivko;

Website: http://www.vriendenvantoen.net
e-mail: ivko@vriendenvantoen.net

Frans Oude Elferink
Middenweg 160
1097TZ Amsterdam

020 66 32 892

28 okt 02 11:32