Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/141

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

28 oktober 2002

Nr. 02/141

Rutte steunt aanbevelingen IWI om aantal bijstandsgerechtigden dat niet hoeft te werken terug te dringen

Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steunt de aanbevelingen van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) om het aantal bijstandsgerechtigden dat is vrijgesteld van de verplichting om te werken verder terug te dringen. In 2006 zou het aantal bijstandsgerechtigden met een vrijstelling van de werkverplichting met 50 procent moeten zijn gedaald.

Dit staat in een brief die Rutte met het IWI-rapport Gemeentelijk ontheffingenbeleid naar de Tweede Kamer heeft verzonden. De inspectie constateert in het rapport dat in 2001 51 procent van de bijstandsgerechtigden een ontheffing van de werkverplichting kreeg. Daarnaast hielden gemeenten zeven procent van de bijstandsgerechtigden niet aan hun werkverplichting (bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende controle uitoefenen). Dit laatste is in strijd met de regels.

Rutte vindt dat gemeenten in hun beleid duidelijk moeten maken dat de ontheffing een tijdelijk karakter heeft. Gemeenten zouden bijvoorbeeld kunnen vastleggen hoe lang de ontheffing van de werkverplichting duurt. Ook steunt Rutte de aanbeveling van de inspectie om beter te kijken naar de mogelijkheden van mensen die om medische redenen een ontheffing krijgen, bijvoorbeeld door advies in te winnen bij een arbeidsdeskundige.

Het aantal bijstandsgerechtigden dat wel een werkverplichting heeft maar hier niet voldoende op wordt gecontroleerd, is sterk afgenomen (van 24 procent in 1999 naar 7 procent in 2001). Volgens de staatssecretaris blijkt hieruit dat gemeenten de afspraken die hierover zijn gemaakt in het kader van de Agenda voor de Toekomst voortvarend hebben opgepakt. Gemeenten moeten deze groep bijstandsgerechtigden óf houden aan de werkverplichting, óf alsnog ontheffing verlenen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Rutte bij de onderzoeksrapportage Gemeentelijk ontheffingenbeleid van de Inspectie Werk en Inkomen
PDF publicatie Bijlage: Gemeentelijk ontheffingenbeleid

Dit persbericht is onderdeel van dossier(s):
Dossier: Algemene bijstandswet Algemene bijstandswet