MESSE FRANKFURT

The final countdown

De Europese eenmaking is onstuitbaar. Ook op het vlak van de internationale betalingen is deze integratie tastbaar. In navolging van een EU-richtlijn moeten banken en spaarbanken vanaf 1 juli 2003 hun kosten voor overschrijvingen naar het buitenland laten dalen tot op hetzelfde niveau als die voor de binnenlandse overschrijvingen. Deze eenvormigheid brengt belangrijke voordelen mee maar betekent voor de sector ook een hele uitdaging. De European Banking Technology Fair (EBTF) 2002 biedt zich aan als een platform voor gespecialiseerde dienstverleners om er hun technologische oplossingen voor te stellen.

Tegen 1 juli 2003 moeten de bankinstellingen hun interne procedures en systemen aangepast hebben om een grensoverschrijdend geautomatiseerd verkeer tussen opdrachtgever en begunstigde toe te laten. Dit proces, dat bekendstaat als Straight-Through-Processing (STP), is de enige mogelijkheid om de kosten voor de buitenlandse transfers te verminderen, met een kostenverlaging voor de consument als gevolg.

'Met de internationale bankidentificatiecode (BIC), het internationale bankrekeningnummer (IBAN) en de internationaal gestandaardiseerde betalingsopdracht (IPI) die de nationale formulieren zal vervangen, heeft de Europese banksector normen opgesteld waardoor grensoverschrijdende transfers verregaand geautomatiseerd kunnen worden', zo Andreas Goralczyk van de Federale Vereniging van Duitse Banken (BdB - Bundesverband deutscher Banken). 'Die normen moeten nu op korte termijn in heel Europa geïntroduceerd worden.'

Banken die hun buitenlandse transacties moeten converteren naar STP moeten vooreerst een nauwkeurige analyse maken van hun werkwijze terzake en bepalen welke wijzigingen doorgevoerd moeten worden om in overeenstemming te komen met de nieuwe Europese wettelijke context. Deze analyse moet uitgevoerd worden vooraleer IT service providers de gepaste tools kunnen selecteren en in de geoptimaliseerde processen inbouwen. STP is immers geen software maar op software gebaseerde interactie tussen verschillende componenten voor betalingsinstructies.

De tijd en de kosten voor deze conversie zijn hun investering echter waard. De invoering van STP-aangepaste componenten creëert immers talrijke voordelen. Een snelle verwerking aan lage en transparante prijzen verhoogt de klanttevredenheid en is een overtuigende factor bij het werven van nieuwe klanten. Door de uniforme procedure en de toegenomen automatisatie van betalingstransacties daalt het risico voor vergissingen.

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de enorme kostenbesparing door de efficiënte verwerking van de transfers. 'Met 600 STP-eurobetalingen staat onze oplossing voor een besparing van meer dan 4000 euro per dag,' zegt Detlef Komnig van de IT service provider van den Berg AG. 'De bank haalt het break-even-point met niet meer dan twaalf transacties. De investering is daardoor ook interessant voor kleinere bankinstellingen.'

van den Berg AG is een van vele leveranciers die hun STP-oplossingen op de EBTF voorstellen. Ook de softwarehuizen IP Systems en ABK Systems behoren tot de exposanten op de belangrijkste Europese handelsbeurs voor banktechnologie.

EBTF 2002 vindt plaats in Frankfort van 28 tot 31 oktober. Op hetzelfde ogenblik gaat ook de LinuxWorld Conference & Expo in Frankfort door.

Wiesbaden

European Banking Technology Fair 2002

Handelsbeurs georganiseerd door
Messe Frankfurt Ausstellungen GmbH
Contact: Doris Harsch
Taunusstrasse 7a, D-65183 Wiesbaden

Telefoon/fax: +49(0)611 9 51 66-11/-23
e-mail: ebtf@mfa.messefrankfurt.com
www.eurobanktech.com

Congres georganiseerd door:
Maleki Group Financial Communications & Consulting Contact: Alihan Sav
Wiesenau 1, D-60323 Frankfurt

Telefoon/fax: +49(0)69 9 71 76-117/-555
e-mail: ebtf@malekigroup.com
www.malekigroup.com

Perscontact:
muehlhaus & moers kommunikation gmbh
Contact: Svenja Hoven
Postfach 102543, D-50465 Köln

Telefoon/fax: +49(0)221 95 15 33-18/-20
e-mail: s.hoven@muehlhausmoers.de

22 jul 02 10:14