GroenLinks


-

Kandidaatstelling Tweede Kamer sluit maandag 28 oktober

23 oktober 2002

De verkiezingen van 22 januari komen eraan en ook GroenLinks stelt een nieuwe verkiezingslijst vast. Dit gebeurt op het extra verkiezingscongres van 23 november a.s. Ter voorbereiding van de nieuwe verkiezing op het congres is er de volgende procedure.

Hoe wordt de nieuwe verkiezingslijst samengesteld? Het partijbestuur heeft de 'oude' kandidatencommissie Tweede Kamer gevraagd om opnieuw een lijst aan het congres te presenteren en advies over mogelijke kandidaten te geven. De tijd is deze keer echter erg kort. Bovendien is het nog maar vijf maanden geleden dat het congres een lijst voor de Tweede Kamer vaststelde en stonden er al veel 'nieuwe gezichten' op onze lijst.
Daarom willen we in principe uitgaan van de lijst die in februari is vastgesteld. De commissie is gevraagd advies te geven over de enkele opengevallen plekken in deze lijst. Er zijn bij de eerste 10 mensen op de lijst (=huidige Kamerleden) geen lege plekken, maar wel op de verdere lijst, zoals door het overlijden van Ab Harrewijn of doordat iemand mogelijk niet meer beschikbaar is voor de plek op de lijst. De commissie gaat nu met deze opdracht aan het werk.

Aanmelding: voor maandagochtend 28 oktober a.s. om 10 uur In het kader hiervan opent de commissie een korte kandidaatstellingsronde zodat ook vanuit de partij tips (over jezelf of een ander) en kandidaatstellingen (door afdeling, categorale groep, 15 leden gezamenlijk of partijbestuur) aan de commissie doorgegeven kunnen worden. We hanteren hiervoor het volgende tijdschema:
- Meld je kandidaatstelling/tip voor uiterlijk aanstaande maandagochtend om 10 uur

- Via de mail: hvdputte@groenlinks.nl

- Voeg een CV en motivatie toe
I.v.m. de korte tijd wordt deze termijn strikt gehanteerd.

Wat is een tip?
Individuele leden kunnen de commissie een'tip' geven, over henzelf of een ander. Stuur een motivatie en eventueel CV mee.

Wat is een kandidaatstelling?
Bepaalde geledingen binnen GroenLinks kunnen bovendien iemand kandidaat stellen. Bevoegd tot kandidaatstelling zijn:
- een afdeling van GroenLinks

- een categorale werkgroep

- 15 leden gezamenlijk

- het partijbestuur.
Om iemand kandidaat te stellen, moet een van deze geledingen van de partij hiervan melding doen bij de commissie, op de bovengenoemde manier. Stuur een motivatie en eventueel CV mee. Het is overigens niet mogelijk dat iemand zichzelf kandidaat stelt.

Wat is het verschil tussen een 'tip' en een 'kandidaatstelling'? Bij een tip beoordeelt de kandidatencommissie de brief, en besluit of ze er wel of niet mee doorgaat. Als de commissie besluit om verder te gaan, volgt er een gesprek en eventueel kandidaatstelling door de commissie zelf. Besluit de commissie om niet verder te gaan met de tip, houdt het op.
Bij een kandidaatstelling vanuit de partij heeft diegene toegang tot de verdere procedure. Dit betekent dat iemand, los van het oordeel van de commissie, zich op het Congres kan presenteren als kandidaat en dus gekozen kan worden.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u bellen met het secretariaat van de commissie: Hester van der Putte, tel. 030 - 2399943.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl