Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 september 2002, no. 176

Kunstwerk voor Woensel Noord in het kader van Kunst in de Buurt

Geëmailleerde borden in Winkelcentrum Woensel

Stadsdeel Woensel-Noord krijgt op zondag 29 oktober een kunstwerk in het kader van het project Kunst in de Buurt. Het project wordt om 15.00 uur geopend bij de Muziekkiosk in het Winkelcentrum Woensel (WCW) in Eindhoven. Het kunstwerk is geënt op het winkelcentrum en is gemaakt door de Eindhovense ontwerper Krijn Christiaansen. De titel van het kunstproject is WCW Hypermarché, toerist in eigen land.

Het logo van WCW is als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van een twintigtal geëmailleerde borden die zeer verspreid staan door het winkelcentrum. Op de borden staan tekeningen van verschillende choreografieën, van een zeester die over de zeebodem loopt tot en met een danspartituur uit de 18e eeuw. Deze tekeningen zijn gesigneerd met het logo van het winkelcentrum. Sommige borden lijken uit een natuurpark gevist maar je zou ze net zo goed kunnen plaatsen binnen een hedendaagse reclamecampagne van WCW. Een duurzame reclamecampagne die haaks staat op de snelle flyer-reclamecultuur.

De achtergrond van het kunstwerk is dat Winkelcentrum Woensel in Eindhoven een moderne hypermarché is. Het verschil tussen WCW en een Franse hypermarché is dat er bij WCW geen sprake is van één uniforme winkel. De grote winkelketens werken als trekpleister maar zijn verbonden door kleine winkeltjes. Elk met eigen waar en huisstijl. Het winkelcentrum zelf treedt met één uniform logo naar buiten. Dit WCW-logo prijkt door geheel Eindhoven op een zelfde manier als de hypermarchés in Frankrijk, of de M-en van McDonalds.

Twee fases
Het project kent twee fases. De eerste fase betreft de plaatsing van de borden in het huidige winkelcentrum, waarbij de borden een nieuw tekensysteem zullen zijn naast de bestaande reclamestructuur. Echter met dit verschil dat dit tekensysteem niet meteen te begrijpen valt. De tweede fase bestaat uit een nieuwe plaatsing na de verbouwing van het winkelcentrum, waarbij het de vraag is hoe de borden zich verhouden tot deze verbouwing. Wellicht krijgt het nieuwe winkelcentrum een nieuwe huisstijl waardoor de borden met de oude huisstijl een monument worden voor het oude winkelcentrum.

Kunst in de Buurt
Met het project Kunst in de Buurt heeft de gemeente Eindhoven ervoor gekozen om zoveel mogelijk in samenspraak met bewoners kunstwerken te realiseren in 8 impulswijken in Eindhoven en in de 6 stadsdelen. Inmiddels zijn de kunstwerken voor de 8 wijken gerealiseerd. Deze opdracht voor Woensel Noord is evenals de kunstopdrachten voor de andere 5 Eindhovense stadsdelen geregisseerd en begeleid door de Commissie StadBeeld, die het gemeentebestuur adviseert over de kunsttoepassing in de openbare ruimte.

Opening
Opening van het project van Krijn Christiaansen: zondag 29 september 2002, om 15.00 uur bij de Muziekkiosk in het Winkelcentrum Woensel in Eindhoven. Hans van der Markt, voorzitter van de Commissie StadBeeld houdt een inleiding. Het Magic Knights show- and marching corps verzorgt een optreden.