Technische Universiteit Delft

Polymeernetwerken
29 oktober2002 | 13.30 uur
hr.M.W.C.P. Franse | doctorandus in de scheikunde.
promotor | Prof.dr. S.J. Picken (fac TNW)
toeg.prom. | Dr.ir. K. te Nijenhuis (UHD-fac TNW)

A rheological and structural study of polymer networks.
Er is onderzoek gedaan naar de fysisch dynamische interacties van een nieuw soort vloeibaar kristallijn schijfvormige zijketen polymeer. Om de structuren van dit soort systemen te onderzoeken is het Flory-Stockmayer netwerkmodel verder uitgewerkt. Aan het model is een mogelijke molgewichtsverdeling van polymeermoleculen toegevoegd. Simulaties hebben uitgewezen dat, ten opzichte van het aantalgemiddelde molgewicht, voornamelijk het gewichtsgemiddelde molgewicht de structurele eigenschappen van polymere netwerken bepaalt. Bovendien zijn er synergetische effecten in enkele structurele eigenschappen, van netwerken die uit polymeren met een bimodale molgewichtsverdeling zijn opgebouwd, ontdekt.
Uiteindelijk heeft het model ertoe geleid dat vanuit rheologische metingen meer inzicht in de structuren van de schijfvormige zijketen polymeren in oplossing is verkregen. Er bleek een relatief zwak dynamisch fysisch netwerk van de schijfvormige zijketen polymeren te bestaan. Echter de unieke geometrie van de schijven zorgt voor een relatief lange leeftijd van het netwerk. Tenslotte is met een aangepaste theorie van Cates en Candeau over evenwichtspolymeren aangetoond dat maar een gering aantal schijven in de knooppunten van de polymeren aanwezig is.

Voor verder lezen:

* Computational polymer melt rheology by Wilco Martinus Hendrikus Verbeeten, 2001

* Rheology of polymer systems; invited lectures presented at the 19th Discussion Conference of the Prague Meetings on Macromolecules held in Prague, Czech Republic, July 19-22, 1999Analytical polymer rheology; structure - processing - property relationships, by C.L. Rohn, 1995
* Polymer melt rheology; a guide for industrial practice by R.N. Cogswell, 1994

* An introduction to polymer rheology and processing by Nicholas P. Cheremisinoff, 1992